Hlavní obsah

Kauza Agroplastu bude pokračovat, Pernička amnestii odmítl

Liberec

Krajský soud v Liberci se bude nadále zabývat údajným nelegálním obchodováním se zbraněmi v kauze Agroplastu. Jeden z obžalovaných totiž nepřijal amnestii prezidenta republiky. Řekl to soudce Martin Omelka, který je předsedou senátu v tomto případě.

Článek

Proces s Petrem Perničkou a Zbyňkem Švejnohou se vleče přes devět let a na případ se vztahovala prezidentská amnestie. Pernička ji však odmítl, chce se očistit u soudu. Obžalobě ale bude nadále čelit pouze on, pro Švejnohu proces v pozici obžalovaného skončil.

Pokračování procesu už nebrání ani námitky obhájců Perničky a Švejnohy ohledně údajné podjatosti Omelky. Vadilo jim, že Omelka byl v letech 1993 až 2009 státní zástupce a může být podjatý kvůli předchozím možným kontaktům s žalobcem této kauzy Janem Jakovcem. "Vrchní soud námitku podjatosti včera (úterý) zamítl. Počkám na písemné vyhotovení a vrácení spisu a poté nařídím hlavní líčení," uvedl Omelka.

Podle obžaloby Agroplast v letech 1994 až 1999 obchodoval se zbraněmi bez povolení a licence. V případu hrál důležitou roli ruský trh. Na Agroplast v minulosti také americká vláda uvalila přísné sankce kvůli podezření z prodeje 40 bojových letounů MiG-21 do Severní Koreje. Pernička i Švejnoha od počátku vinu odmítají. Oběma mužům hrozilo až osm let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám