Hlavní obsah

Karlovarský kraj zaplavují falešné euro bankovky, pachatelé je mění v hernách

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Na západě Čech se v poslední době množí případy padělání peněz. Kriminalisté pátrají po totožnosti mužů, kteří si v Chebu v herně a na benzínové pumpě rozměnili padělané euro bankovky v hodnotě několika tisíc korun.

Falešné bankovkyVideo: Policie ČR

 
Článek

„Od začátku letošního roku evidují vyšetřovatelé z odboru hospodářské kriminality zvýšený výskyt padělků,“ uvedl mluvčí karlovarské krajské policie Pavel Valenta. „Na benzínové čerpací stanici v Chebu udal na začátku února doposud neznámý muž několik padělků bankovek v nominální hodnotě 50 a 100 euro,“ pokračoval Valenta.

Další dosud neuzavřený případ se odehrál již v polovině minulého roku v jedné z heren v Chebu a policie i v tomto případě hledá svědky, kteří by ji mohli pomoci najít hledaného muže. „V herně v Chebu dosud neznámý muž směnil několik padělků bankovek v nominální hodnotě 200 euro,“ konstatoval mluvčí policie.

Foto: Policie ČR

Hledaný muž

Policisté z karlovarského krajského odboru hospodářské kriminality se vloni zabývali 155 případy padělání peněz. „Z tohoto počtu jich zůstalo 67 neobjasněných,“ prozradil Valenta s tím, že pachateli jsou většinou mladí lidé, kteří mají nízké právní vědomí a neuvědomují si, že paděláním pouhé sto koruny jim hrozí trest odnětí svobody až na 8 let.

Padělky jde dobře poznat

„Většina případů se však vyznačuje tím, že jde o padělky nevalné kvality, které postrádají jakékoliv ochranné prvky a jsou zhotoveny reprodukcí na obyčejné barevné domácí tiskárně a na kancelářském papíře,“ pokračoval mluvčí policie. „Jsou tedy rozpoznatelné pouhým hmatem a okem,“ dodal.

Foto: Policie ČR

Hledaný muž

V Karlovarském kraji s nimi bylo podle zjištění policie placeno často v běžných obchodech za dobrých světelných podmínek. „K jejich přijetí přitom nemuselo dojít, kdyby se jejich příjemce na ně alespoň podíval,“ uvedl Valenta a připomněl, že právnické osoby, kasina a směnárny mají za povinnost podezřelé bankovky zadržet a vyzvat jejího držitele k prokázání totožnosti.

V kraji řádí mezinárodní gangy

Při zjištění padělku doporučuje policie na falešnou bankovku nesahat, aby tak nedošlo k znehodnocení daktyloskopických otisků. „Ideální je tuto bankovku vložit do obálky a i s ní následně předat policistům,“ uvedl mluvčí s tím, že v případě, že se držitel padělané bankovky dá na útěk, je třeba si zapamatovat alespoň jeho podobu a co měl na sobě.

Vloni se ovšem vyšetřovatelé podle Valenty zabývali také výskyty velmi kvalitních padělaných bankovek převážně cizí měny. „Touto již velmi kvalifikovanou trestnou činností se zaobírají mezinárodní gangy, které sídlí mimo území republiky. V ČR jsou tyto padělky do oběhu udávány prostřednictvím cizích státních příslušníků. Trestná činnost těchto skupin je vysoce organizována a jedná se o zvlášť nebezpečnou trestnou činnost,“ poznamenal Valenta s tím, že i letos hospodářská kriminálka rozpracovává některé zločinecké seskupení, které se zaobírá penězokazectvím.

Reklama

Výběr článků

Načítám