Hlavní obsah

Kantýnská propašovala do basy v podprsence desítky mobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrov

Krajský soud v Plzni ve čtvrtek udělal tečku za tři roky starým případem pašování mobilních telefonů do věznice Ostrov na Karlovarsku. Dvaceti měsíci vězení potrestal Petra Kubeše (53), který tehdy jako odsouzený a později i civilní zaměstnanec Vězeňské služby v pozici kuchaře pašování organizoval. Podle soudu k tomu svedl prodavačku v kantýně, se kterou měl blízký vztah.

Foto: Mapy.cz

Věznice Ostrov na Karlovarsku

Článek

Když při vstupu kantýnské Jany Eretové do věznice v Ostrově na Karlovarsku zapípal bezpečnostní rám, nevzbuzovalo to u dozorců žádnou pozornost a zůstávali v naprostém klidu. Věděli, že je diabetička a detektor reaguje na inzulínovou pumpu, kterou měla připevněnou na podprsence.

Jenže právě toho 57letá žena využila k tomu, že ve spodním prádle propašovala do střeženého objektu desítky mobilních telefonů, za které odsouzení platili. Eretová se ke všemu přiznala a už dříve ji soud za maření výkonu úředního rozhodnutí potrestal rok a půl dlouho podmínkou.

Plzeňský krajský soud nyní případ uzavřel, když potrestal i Kubeše (53).

Pokus o vraždu ve Valdicích: Odsouzený bitkař skočil koleny na hlavu jinému vězni

Krimi

„Na základě požadavku odsouzených a po následné domluvě se spoluobžalovaným pronesla žena do věznice nejméně pětatřicet mobilních telefonů včetně nabíječek, patnáct SIM karet a dále tři desítky balení podpůrných prostředků na tvorbu svalové hmoty a dvacet balení tabáku,“ uvedl soudce Zdeněk Jaroš s tím, že šlo o období od ledna 2017 do dubna následujícího roku.

Podle soudu Eretová pašovala kontraband přes kontrolu na žádost Kubeše, a to nejčastěji v podprsence.

„Na ní měla připevněnou inzulínovou pumpu, která při průchodu bezpečnostním rámem sama pípala. Věci pronášela vždy jednou týdně a předávala je Kubešovi, který je distribuoval mezi odsouzené,“ popisoval Jaroš. Za to si nechal Kubeš od vězňů platit.

Kvůli vzpouře obvinili dva vězně z Mostecka

Krimi

„Sám za tyto služby stanovil finanční částku, způsob a termín platby. Peníze chodily na účet Eretové, která část peněz ponechala a zbytek posílala na další účet, který si na žádost Kubeše zřídila,“ konstatoval soudce.

Za jeden mobilní telefon si Kubeš účtoval okolo 1500 korun. Vyšetřovatelé zjistili, že Eretová přijala více než padesát plateb od lidí, kteří měli ve výkonu trestu někoho ze svých blízkých. „Oba obžalovaní věděli, že se jedná o nepovolené předměty narušující řádný výkon trestu odnětí svobody,“ upozornil Jaroš.

Podle výpovědi obžalované ženy jí Kubeš několikrát oslovil, že by potřeboval pomoc s pronesením mobilních telefonů do věznice. „Nejprve jsem jeho návrhům odolávala, ale poté jsem mu vyhověla. Slíbil mi peníze na rehabilitace,“ vysvětila Eretová.

V konečníku i pod známkou na pohledu: Gang pašoval do věznice pervitin

Krimi

Kubeš ale zapojení do byznysu s telefony popřel. „Není si vědom ničeho z trestné činnosti, která je mu kladena za vinu. Především vyslechnutí svědci z řad odsouzených uvedli, že od obžalovaného nakupovali tabák, ale že jim není nic známo o tom, že by ve věznici obchodoval se zakázanými předměty,“ prohlásila před soudem obhájkyně.

Kubeš, který má v trestním rejstříků přes 20 záznamů, se soudního jednání nezúčastnil. Zmizel a je na něho vydán evropský zatykač. „Jeho vina je nade vší pochybnost prokázána. Nepodmíněný trest u takového recidivisty je odpovídající závažnosti jeho jednání. Vše předem plánoval, zneužil svého zaměstnání ve vězeňské službě a svedl k trestné činnosti spoluobžalovanou,“ uzavřel soud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám