Hlavní obsah

Kamión smetl osm aut, dva lidé zemřeli

Právo, Novinky, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TÁBOR

Tragická dopravní nehoda se stala v pondělí odpoledne na silnici první třídy mezi Planou nad Lužnicí a Soběslaví na Táborsku. Kamión zde narazil do osmi stojících automobilů. Střet si vyžádal dva lidské životy. Dalších osm lidí bylo zraněno. Provoz na silnici byl až do večera přerušen.

Článek

Nehoda byla policistům ohlášena ve 13:30. Pětadvacetiletý řidič kamiónu značky MAN na rovném a přehledném úseku narazil do posledních vozidel asi stometrové kolony vozidel stojících na semaforu. Z nehody vyvázl bez zranění.

"Podle dosavadního šetření se řidič kamiónu pravděpodobně dostatečně nevěnoval řízení a narazil zezadu do kolony vozidel v okamžiku, kdy stála na semaforu v místě, kde se na silnici opravuje můstek," uvedl pro Novinky policejní mluvčí Miroslav Doubek.

Rozjetý těžký kolos smetl šest osobních automobilů a dva středně velké nákladní vozy - avii a iveco.

Mrtvé nešlo vůbec identifikovat

Při nehodě zemřeli muži ve věku 32 a 49 let. Pohled na nehodu zaskočil i jinak otrlé záchranáře. "U zemřelých jsme nedokázali identifikovat jejich věk ani pohlaví, jak byla těla zaklíněna v autech," popisoval ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Marek Slabý.

Zdůraznil, že zemřeli řidiči dvou osobních aut, která stála v koloně. Sedm lidí bylo lehce zraněno, včetně jednoho dítěte, jeden spolujezdec má těžce poraněnou ruku, zraněný hrudník a hlavu. "Toho jsme vrtulníkem převezli na traumatologické oddělení českobudějovické nemocnice. Má vážná zranění ruky, hlavy a hrudníku. Ostatní lidé utrpěli otřesy mozku, mají různé oděrky a podobně. Skončili v táborské nemocnici," podotkl Slabý a dodal, že k nehodě, kterou záchranářům nahlásil jeden ze zraněných řidičů mobilním telefonem.

Kamión prý jel velmi rychle

"Vůbec o tom nechci mluvit. Stál jsem vepředu v koloně. Naštěstí mi upadl jen nárazník," konstatoval jeden z mužů, který byl na místě střetu. "Ten kamión musel jet více než devadesát. Pak už to nestačil ubrzdit," odhadovali lidé na místě.

Většině ale nebylo do řeči. Náraz byl tak prudký, že kamión auta roloval doslova několik desítek metrů před sebou. "Už jsem zažil hodně dopravních nehod, ale něco podobného ještě ne. Z vraků se jen těžko dá poznat, o jaké značky vozidel vůbec šlo," řekl Doubek, který byl na místě tragédie.

Silnice byla neprůjezdná v celém, asi patnáctikilometrovém úseku, mezi Planou nad Lužnicí a Soběslaví. U nehody bylo kolem 16. hodiny asi dvacet policistů, kteří místo nehody uzavřeli v délce 100 metrů ochrannou páskou před zvědavci. Hasiči o hodinu později začali vyprošťovat mrtvé.

"U nehody jsou dvě skupiny s vyprošťovacími zařízeními. Museli jsme počkat, až policie ukončí vyšetřování," konstatoval táborský hasič Martin Škulina.

Policie silnici otevřela znovu až v půl deváté večer.

Nehody tu nejsou vzácností

Pravděpodobný viník nehody, pětadvacetiletý řidič kamionu s návěsem, se podle policie zřejmě dostatečně nevěnoval řízení, nesnížil rychlost a již nestačil zabrzdit. Na zúžení vozovky před uzavírkou informují značky, které přikazují snížit rychlost. Navíc je zde silnice rovná a přehledná. Šofér měl tak rozhled 300 až 400 metrů.

"Nejedná se o jediný případ z poslední doby. Hlavně kamióny tu mají velké problémy s dobržďováním, protože se plně nevěnují řízení a dopravním značkám," uvedl policejní mluvčí Doubek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám