Hlavní obsah

Kajínkův obhájce je stíhán pro vydírání

Právo, Lenka Kadeřávková
PRAHA

Renomovaný pražský advokát Kolja Kubíček, mj. současný obhájce Jiřího Kajínka či někdejší právní zástupce komunistických prominentů Milouše Jakeše a Jozefa Lenárta a Karla Hoffmanna, je trestně stíhán. Podle obžaloby vydíral poškozeného, který usvědčoval jeho klienty z loupeže.

Článek

Měl mu vyhrožovat, že pokud nestáhne trestní oznámení, náhodně ho srazí auto nebo ho kdosi usvědčí z dealerství drog. Kubíček něco takového důrazně odmítá.

Případ je z roku 1995, advokát podle žalobce volal oběti loupeže ze své kanceláře. V případě odsouzení mu hrozí dva až osm roků odnětí svobody.

Případem se již dvakrát zabýval Obvodní soud pro Prahu 6 a pokaždé advokáta obžaloby zprostil. Vždy však věc vrátila odvolací instance. Naposledy letos v dubnu.

"Odvolací soud doplnil dokazování a zjistil jiné skutečnosti, než měl pro své rozhodování k dispozici obvodní soud," uvedl pro Právo předseda odvolacího senátu Tomáš Stuchlík. Bez dalších podrobností poznamenal, že až do letošního dubna obžalovaný Kubíček ve věci v podstatě nevypovídal, teprve nyní se "poměrně obšírně vyjádřil".

"Případ je mimořádně složitý. Jak verze poškozeného, tak i obhajoby nepostrádají podporu v dalších důkazech," konstatoval Stuchlík. Podle něj bohužel nebylo možné vyslechnout spolupracovníky z Kubíčkovy advokátní kanceláře. Ti jsou totiž vázáni mlčenlivostí ze strany tehdejších klientů obžalovaných z loupeže, kteří z nich tuto povinnost nesejmuli.

Kubíček: nikdy se to nestalo

Kubíček pro Právo rezolutně odmítl, že by se něčeho takového dopustil. "Já tvrdím, že se to nikdy nestalo," prohlásil. Podle něj i sám poškozený vzal nyní svou výpověď zpět. "Jak poškozený, tak jeho matka teď u soudu tvrdí, že jsem to v žádném případě nebyl já, že můj hlas nepoznávají. A osobně jsem se s nimi setkal jen v přítomnosti jejich advokáta," řekl Kubíček.

Advokát může navzdory trestnímu stíhání dál vykonávat svou praxi. Schválila to Česká advokátní komora (ČAK). "Případ byl projednáván představenstvem a bylo rozhodnuto, že se mu nepozastavuje výkon advokacie s tím, že se vyčká výsledku trestního řízení," uvedl na dotaz Práva pracovník ČAK Jiří Klouza.

Podle tajemníka této instituce Ladislava Kryma takový postup není nijak neobvyklý. "Stává se tak v případech, kdy komora dospěje k závěru, že důkazní situace je slabá, že k odsouzení nakonec nemusí dojít," uvedl. Vysvětlil, že advokát je automaticky vyškrtnut ze seznamu v případě, že je pravomocně odsouzen za úmyslný trestný čin spáchaný v souvislosti s výkonem praxe, rovněž tehdy, když je odsouzen v jakékoli věci k trestu vězení. V ostatních případech komora další postup proti svému členovi vždy zvažuje.

Soudkyně z Prahy 6 chce stanovit další termín pro projednávání případu během několika dalších dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám