Hlavní obsah

Kajínek si musí na verdikt o obnově procesu opět počkat

Právo, Novinky, ČTK, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Krajský soud v Plzni v úterý odročil jednání o obnovení procesu s doživotně odsouzeným dvojnásobným nájemným vrahem Jiřím Kajínkem. Senát si na základě výslechu nové svědkyně vyžádal doplnění důkazů. Jednání bylo odročeno na začátek března.

Článek

Kájínka do soudní síně přivedli stejně jako v minulosti členové speciálních bezpečnostních jednotek. Kajínek měl pouta pouze na rukách a na chodbě ho několika výkřiky podpořili fanoušci.

Soud začal výslechem Jany Chalupové, jejíž svědectví si vyžádala Kajínkova obhájkyně Klára Slámová. Chalupová měla v prezidentské kanceláři Václava Havla na starosti udělování milostí. Kajínek tehdy požádal prezidenta o milost a Havel ji zamítl. Podle Slámové ale prý Chalupová pochybovala o tom, že soudy rozhodly v Kajínkově případu spravedlivě. Slámová už naopak přestala trvat na výslechu svědků Alexandra Hegedüsse a Jana Mikeše.

Hegedüss měl Chalupové údajně sdělit, že o stotisícové částce jako odměně pro Kájínka za vraždu lhal. Měl tak jednat na základě nátlaku policie, která mu za spolupráci měla přislíbit nižší trest v jeho jiném případu.

"Kontaktoval mě nejdříve telefonicky a pak se uskutečnila schůzka. Sdělil mi, že nemá čisté svědomí a uvedl, že v Kajínkově případu nevypovídal pravdu a nic o něm neví, že se cítí povinen mi to říci . Lživě tak měl tehdy podle svých slov vypodívat o tom, že by někomu nabízel nebo předával 100 tisíc korun za vraždy. To, že přišel ze své vlastní iniciativy i co mi sdělil a co jsem o případu již z šetření naší kanceláře věděla, mi vyšlo, že jeho sdělení je velmi pravděpodobné," vypověděla Chalupová před soudem s tím, že z celého hovoru s ním nabyla také dojem, že byl ke své výpovědi před soudem nucen.

Soud byl původně nařízen na dva dny. Poslední jednání bylo v říjnu. Protože tehdy opět nepřišli oba svědci, bylo líčení odročeno.

Kajínek byl odsouzen k doživotnímu vězení za dvojnásobnou nájemnou vraždu. Podle soudů zastřelil v roce 1993 plzeňského podnikatele a jeho ochranku. Vězeň tvrdí, že je nevinný. Domáhá se u Krajského soudu v Plzni obnovy procesu. Řízení se vleče už třetí rok. Krajský soud jeho žádost v roce 2004 zamítl, ale vrchní soud případ vrátil zpátky. Kauza se začala znovu projednávat v Plzni loni na jaře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám