Hlavní obsah

Kajínek se nevzdává, žádá ministra o podání stížnosti pro porušení zákona

Právo, Radim Vaculík

Na doživotí odsouzený vězeň Jiří Kajínek (51) nadále nevzdává svou snahu o obnovení procesu v případu dvojnásobné vraždy z roku 1993. Jeho nynější obhájce Tomáš Zejda v úterý podal za klienta podnět ke stížnosti pro porušení zákona.

Foto: Právo

Jiří Kajínek u Krajského soudu v Plzni při jednání o obnovení procesu z roku 2005.

Článek

Ten podle svých slov odeslal Zejda na ministerstvo spravedlnosti, protože právě šéf tohoto resortu Pavel Blažek může jako jediný stížnost k Nejvyššímu soudu podat.

V minulosti už to také z podnětu tehdejší Kajínkovy advokátky Kláry Slámové učinili hned dva ministři spravedlnosti - Pavel Rychetský a Pavel Němec. Obě stížnosti ale následně Nejvyšší soud v letech 2001, respektive 2007 zamítl.

Podle Zejdova vyjádření pro Právo ale soudci už při svém prvním usnesení uvedli, že kdyby se objevil nový důkaz svědčící o nezákonném postupu tehdejších vyšetřujících orgánů kauzy, měl by být podán návrh na obnovu Kajínkova procesu.

Obhájce nebyl u prověrky

Oním novým důkazem je prý chybějící výpověď advokáta Jaroslava Bárty, který na počátku případu Kajínka zastupoval. Bárta totiž i podle svých opakovaných námitek u hlavního líčení soudu sdělil, že nebyl policií ani státním zastupitelstvím vyrozuměn o konání prověrky výpovědi jednoho ze zásadních svědků kauzy Jaroslava Ďurčiho. Obhájce se tedy této prověrky nemohl zúčastnit, i když na to měl právo.

Ďurči byl přitom tím, kdo měl údajně v osudný květnový den 1993 přivézt nájemného vraha k plzeňským borským serpentýnám, kde pak pachatel zastřelil podnikatele Štefana Jandu, jeho bodyguarda Juliána Pokoše a těžce zranil bratra druhého ze jmenovaných Vojtěcha Pokoše.

Když později Kajínek neúspěšně žádal o obnovu řízení, navrhoval jako důkaz právě Bártovo svědectví o údajně chybném postupu policie, avšak plzeňský krajský ani odvolací pražský vrchní soud jeho požadavku nevyhověly.

A tento jejich postup nyní napadá Kajínek, respektive Zejda v podnětu ke stížnosti pro porušení zákona, vidí v tom nerespektování trestního řádu, a tudíž porušení zákona.

Vzkaz obhájci přes Právo

K podání podnětu Zejdu už minulý týden vyzval sám Kajínek. Ten poslal svému obhájci vzkaz prostřednictvím deníku Právo, když se zklamaně vyjadřoval k rozhodnutí prezidenta Václava Klause zamítnout jeho žádost o milost.

„Nastala situace, se kterou jsme museli počítat. Je tedy doba na to, aby se zrealizovaly Tvoje další zamýšlené kroky, o kterých jsi mne informoval. Spoléhám na Tebe,“ napsal Kajínek Zejdovi, který tedy jen pár dnů nato podal zmíněný podnět.

Právo v úterý zjišťovalo, jak se k věci postaví ministr Blažek. Ten je však na zahraniční dovolené, a tudíž se podle mluvčí Štěpánky Čechové bude moci k případu vyjádřit nejdříve příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám