Hlavní obsah

Kajínek nestřílel, vypověděli svědci

Právo, Novinky, Svatava Hernandezová
PLZEŇ

Nechvalně známý vězeň Jiří Kajínek, který byl odsouzen za dvojnásobnou vraždu na doživotí, v pondělí po šesti letech opět stanul před soudem. Za zvýšených bezpečnostních opatření začalo u Krajského soudu v Plzni jednání, kterým se za pomoci svého právního zástupce Kolji Kubíčka domáhá obnovení procesu. Obhajoba má k dispozici nová svědectví.

Foto: Divadlo Alfa

Film "Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?" získal Českého lva a řadu dalších ocenění doma i v zahraničí.

Článek

Soudní jednání začalo v 8:15 hod. Eskorta s Kajínkem přijela k zadnímu vchodu do budovy soudu. Ten byl již od ranních hodin v obležení maskovaných policistů ozbrojených samopaly. Kajínka do soudní síně přivedli v modrých vězeňských teplákách s úsměvem na rtech.

Kajínka tajně převezla vězeňská služba z Valdic do Plzně předminulý víkend. Během transportu byl spoután, na uších měl sluchátka a na očích černé lyžařské brýle. "Převoz z Valdic do Plzně byla zrůdnost. Svázali mi nohy, dali opasek, k nim připjali pouta a na ruce dali ještě řetězy se dvěma zámky. Strčili mě do transportního vozidla, které má v zadní části malou klec, v níž se nedá hnout," stěžoval si v rozhovoru pro sobotní vydání Večerníku Praha Kajínek.

Užitá opatření však zřejmě byla pouze reakcí na to, že se objevily zprávy o údajné přípravě Kajínkovy likvidace. Kvůli stejné hrozbě se ukrývá i svědek Jiří Kreuzer, který odmítl ochranu policie.

Nový svědek věří v Kajínkovu nevinu

Kubíček svou žádost podanou v lednu zdůvodňuje zejména novými svědky, kteří před téměř 11 lety údajně viděli z vazební cely střelbu v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory.

Očitý svědek přitom líčí okolnosti zločinu jinak, než jak je popsaly v rozsudku nad Kajínkem soudy.

Jan Oros, který byl v době zločinu zavřený na Borech, dnes uvedl, že slyšel s dalšími obviněnými výstřely. Ti ho pak volali k oknu, "že tam nějaký blbec střílí".

"Viděl jsem bílé auto a člověka, který ještě dvakrát vystřelil přímo do auta. Pak se otočil, přeběhl silnici na Klatovy, po pěšině sešel dolů a po nějakých 70 metrech znovu vyšel na silnici a vrátil se zpátky. Mezitím už tam zastavila dvě auta a autobus. Ten člověk šel mezi přihlížející. Ještě jsme si říkali, že je drzý jak opice," vypověděl Oros před soudem.

Střelce prý nepoznal, ale údajně šlo o člověka menší postavy. Fakt, že vypovídal až po 11 letech, zdůvodnil obavami z místní policie. "Všude se mluvilo o tom, že jde o vyřizování účtů mezi policisty. Se mnou na vazbě byla spousta Plzeňských a ti mlčeli. Měli strach. Já ho měl taky," sdělil Oros.

Kajínek v Plzni vůbec nebyl, tvrdí další

Jako druhý svědek předstoupil Jaroslav Ďurči. Původně byl Kajínkův spoluobžalovaný a v současné době si odpykává 12 let za jinou trestnou činnost. Oproti předchozím výpovědím dnes popřel, že by byli s Kajínkem osudný den v Plzni.

"Využili (policisté - pozn. red.) mé homosexuality, byl jsem absolutně zlomen, tak mě dotlačili ke zcela opačné výpovědi," vypověděl Ďurči. Stejně jako Oros náhlý obrat zdůvodňuje tím, že nechce, aby seděl nevinný.

Odpolední výslech Antonína Vlasáka pak potvrdil tvrzení svědka Orose. "Byl jsem tím procesem poškozen, a tak chci i sebe očistit. Protože když to Kajínek neudělal, nemohl jsem ho já na nějaké vraždy najímat, jak mi to kladla žaloba za vinu," dodal.

Vraždy na objednávku

"Jde o naděje, že se (Kajínek - pozn. red.) konečně dopídí toho, čemu chce říkat spravedlnost. Tedy rozhodnutí soudu, že skutek nespáchal, popřípadě, že mu jeho spáchání nelze prokázat," uvedl pro Večerník Kubíček.

Soud poslal Kajínka na doživotí za to, že zastřelil podnikatele Štefana Jandu, jeho osobního strážce Juliána Pokoše a postřelil Vojtěcha Pokoše. Vraždy si prý objednal podnikatel Vlasák, jehož Janda vydíral. Kajínek vinu od počátku popírá.

Anketa

Stačí podle vás nesrovnalosti ve výpovědích k obnovení procesu s Kajínkem?
ano
84,2 %
ne
9,9 %
nevím
5,9 %
Celkem hlasovalo 2152 čtenářů.

Reklama

Související články

Kriminalisté pobouřeni kampaní kolem Kajínka

Kriminalisté jsou pobouřeni a hovoří o mediální kampani ve prospěch dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, která v pondělí večer vyvrcholila v televizi Nova...

Kajínek sebral baronům polovinu diváků

Nejsledovanějším pořadem pondělního večera se stala reportáž TV Nova Na vlastní oči nazvaná Kajínek - vrah nebo oběť. Ta měla, jak dopředu avízovali její...

Výběr článků

Načítám