Hlavní obsah

Kajínek jako filmová hvězda. Před branou věznice začíná být rušno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rýnovice

Před rýnovickou věznicí, v níž si odpykává doživotní trest odsouzený vrah Jiří Kajínek, čekají od čtvrtečního rána televizní štáby i novináři internetových a tištěných médií. Prezident Miloš Zeman totiž avizoval, že milost pro Kajínka podepíše po návratu z návštěvy Číny, a Hrad zatím další postup neupřesnil. Samotná věznice vyčkává na doručení oficiálního rozhodnutí.

Ruch před věznicí v RýnovicíchVideo: Novinky

 
Článek

„Do této doby (11.00) nedorazil do naší věznice žádný oficiální dokument, na jehož základě by byl pan Kajínek propuštěn. Z tohoto důvodu je proto vězeň ve standardním režimu, stejně jako v předešlých týdnech,” řekla Novinkám mluvčí rýnovické věznice Monika Králová.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Čekající novináři před věznicí

Dodala, že v případě, že by milost prezidenta republiky do věznice dorazila, může být takový vězeň propuštěn ve kteroukoliv denní či noční dobu. „V případě, že by se tak stalo ve večerních nebo nočních hodinách, museli by zaměstnanci věznice zajet pro lékaře a další kompetentní osoby, které jsou k propuštění vězně potřeba,” vysvětlila Králová.

Vyjádření politiků k omilostnění KajínkaVideo: Novinky.cz/ Zprávy FTV Prima, .

Králová nemohla sdělit, zda již věznice v souvislosti s případným propuštěním Kajínka učinila nějaké úkony. „Ke konkrétním osobám ve výkonu trestu se dle zákona nemůžeme vyjadřovat,” vysvětlila.

Po doručení milosti následuje okamžité propuštění

Novináři k věznici přijeli, protože není zřejmé, zda prezident, který z Číny přiletěl v noci na čtvrtek, milost již nevypravil. Zeman už dříve prohlásil, že dokument je přichystaný.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Novináři čekají před věznicí Rýnovice v Jablonci nad Nisou, v níž si odpykává trest Jiří Kajínek.

Věznice Rýnovice patří spádově pod Okresní soud v Jablonci nad Nisou, ten ale uvedl, že propuštění omilostněného odsouzeného by šlo mimo něj. „Pokud bude udělena milost, tak se jedná o rozhodnutí prezidenta republiky, které bude realizováno bez nutnosti jakékoliv součinnosti našeho soudu,” řekl ve čtvrtek mluvčí jabloneckého soudu Jaroslav Kneř. Totéž sdělila i mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová. „Milost by měla přijít na konkrétní věznici,” napsala bez dalších podrobností.

Foto: Twitter/Jiří Ovčáček

První dáma Ivana Zemanová se setkala s Jiřím Kajínkem

Obecně platí, že pokud věznice obdrží prezidentskou milost, je odsouzený, kterého se rozhodnutí týká, propuštěn okamžitě. Projde jen standardním propouštěcím procesem, jenž trvá zhruba jednu až dvě hodiny. Před odchodem na svobodu musí odsouzený absolvovat pohovor se sociálním pracovníkem, který zjišťuje, zda má vězeň zajištěné bydlení, práci či peníze na cestu domů. Dále se podrobí lékařské prohlídce a dostane zpět své osobní věci, které měl po dobu výkonu trestu uložené ve skladu.

54 procent lidí s udělením milosti souhlasí

Doživotní trest za dvojnásobnou vraždu uložil Kajínkovi Krajský soud v Plzni. Jeho mluvčí David Ungr sdělil, že soud bude v případě Kajínkova propuštění dohlížet na to, zda dodržuje případné podmínky uvedené v rozhodnutí o milosti. Dohled by měl mít soudce, který v minulých letech opakovaně rozhodoval o Kajínkových žádostech na obnovu procesu. Je to jiný soudce než ten, který mu vyměřil doživotí.

Foto: Petr Horník, Právo

Projekt Humanita běží ve Věznici Mírov od loňského listopadu.

Nejznámější český vězeň, jenž na sebe upozornil útěkem z přísně střežené mírovské věznice, strávil za mřížemi 23 let. Zeman už dříve uvedl, že k milosti pro Kajínka připojí sedmiletou podmínku, „aby reagoval na některé obavy, že se bude mstít po svém propuštění z vězení”.

Foto: Právo

Jiří Kajínek u Krajského soudu v Plzni při jednání o obnovení procesu z roku 2005.

Podle průzkumu agentury Median pro Českou televizi souhlasí s milostí pro Kajínka 54 procent lidí, proti je 36 procent. Dvě pětiny občanů si myslí, že prezident se k tomuto kroku odhodlal kvůli tomu, že mu zvýší popularitu. Podle 29 procent lidí chce Zeman odlákat pozornost od svého postoje k současné vládní krizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám