Hlavní obsah

K soudu míří podvodník, který „zařídil“ exekuci na nevinného podnikatele

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Až deset let vězení hrozí třiačtyřicetiletému muži z Plzně, který oblafl soud a zařídil exekuci na podnikatele, jemuž dlužil peníze. Státní zastupitelství na něho podalo obžalobu ze zločinů podvodu, poškození cizích práv a padělání a pozměňování platebního prostředku.

Foto: Právo

Padělaná směnka na 15 miliónů Kč

Článek

„Případ začneme projednávat v červenci,“ potvrdila ve čtvrtek Právu mluvčí Krajského soudu v Plzni Alexandra Vaňková.

Třiašedesátiletý podnikatel se začátkem loňského roku dozvěděl, že plzeňský okresní soud rozhodl o exekuci jeho majetku pro údajný patnáctimiliónový dluh. Jak se ale ukázalo, soudní úřednice dala exekutorům zelenou na základě falešných dokladů, které si dostatečně neověřila.

„Byl to pro mě šok. Nikomu jsem nic nedlužil a najednou jsem měl zablokované všechny účty v bance. Tam jsem se dozvěděl, že se jedná o exekuční opatření na základě rozhodnutí soudu. V rozsudku  jsem se dočetl, že mi rozhodčí soud v Londýně v roce 2004 odsoudil k zaplacení částky patnáct miliónů korun včetně soudních poplatků za nezaplacení směnky, kterou jsem údajně podepsal americkému státnímu občanovi Milanu Wotavovi v roce 2000. S touto směnkou jsem měl podepsat i rozhodčí doložku, která opravňovala držitele směnky obrátit se v případě jejího nezaplacení na rozhodčí soud,“ vzpomínal poškozený muž s tím, že začal okamžitě pátrat na vlastní pěst, kdo za tím vězí.

Jméno se shodovalo se jménem babičky známého

Nejprve zjistil, že směnku od Wotavy koupila devadesátiletá občanka žijící ve Kdyni na Domažlicku.

„Její jméno se shodovalo se jménem babičky mého známého, který má dluhy. Měl jsem podezření, že můj podpis na směnce a rozhodčí doložce použil z jiného dokumentu, který jsem mu kdysi podepsal.  Podal jsem proto na něho trestní oznámení,“ uvedl  podvedený podnikatel.

Kriminalisté později přes Interpol a FBI zjistili, že žádný Milan Wotava neexistuje a že rozhodčí nález společnosti Xl Building Company Limited rozhodce Rainharda Grundmanna je také falešný. Podvrhem byl i notářský zápis o převodu směnky z Wotavy na důchodkyni ze Kdyně. Ukázalo se, že muž podezřelý z podvodu předal tyto falešné doklady jedné pražské firmě s tím, aby peníze vymohla.

Ta se obrátila na plzeňský soud, aby na základě těchto předložených dokladů rozhodl o exekuci na 23 miliónů korun. Chybné rozhodnutí úřednice později napravil přímo soudce, který ho zrušil s tím, že bylo vydané v rozporu se zákonem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám