Hlavní obsah

Justiční mafii z kauzy Čunek znovu vyšetří policie

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Okolnosti zasahování do korupční kauzy bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka bude prověřovat policie. Pokyn k tomu nyní dostala od šéfa Okresního státního zastupitelství Plzeň-jih Zdeňka Slepičky, který dal částečně za pravdu stížnosti spolku na podporu nezávislé justice Šalamoun, jehož představitelé napadli to, že se jejich trestním oznámením na justiční mafii vůbec nikdo nezabýval.

Foto: Radim Vaculík, Právo

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová obhájila termín justiční mafie i před soudem.

Článek

„Policisté si musejí opatřit některé materiály, které, až si je prostudují, tak mohou rozhodnout, jestli ve věci zahájí úkony trestního řízení nebo celou věc odloží,“ vysvětlil Slepička. Do Plzně se kauza dostala proto, že věcně a místně příslušná státní zastupitelství se postupně vyloučila kvůli možné podjatosti.

Za justiční mafii označila bývalá Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová lidi, kteří se podle ní snažili o zastavení trestního stíhání exšéfa lidovců Čunka. Angažovat se v této věci měli například místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera, exministr spravedlnosti Pavel Němec a Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká.

Po zahájení trestního stíhání Čunka byl případ z rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství odebrán žalobcům z Přerova a delegován jihlavskému státnímu zástupci Arifovi Salichovovi, který nakonec Čunka očistil. Detektivové mají prověřit například to, zda nebyl na některé žalobce při rozhodování vyvíjen nátlak .Vycházet by přitom měli například z výpovědí zainteresovaných osob, které už svědčily v této věci před civilním soudem.

V prvním kole u pražského městského soudu dal soudce Vojtěch Cepl mladší za pravdu výrokům Benešové o justiční mafii, rozhodnutím odvolacího pražského vrchního soudu ale o kauzu přišel. Benešová podala k Ústavnímu soudu stížnost, v níž požaduje návrat původního soudce Cepla a také to, aby jeho nástupce do rozhodnutí o této stížnosti nové jednání zatím nezahájil.

Reklama

Výběr článků

Načítám