Hlavní obsah

Jste podjatí, napadli soud advokáti z kauzy Frýdek-Místek

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek Místek

Další dějství kauzy, která od minulého roku otřásá magistrátem ve Frýdku-Místku, začal ve čtvrtek projednávat zdejší okresní soud. Zatímco v první polovině týdne se zabýval manipulací s veřejnými zakázkami, od čtvrtka řeší zametání přestupků pod koberec. V této části kauzy je obžalován i primátor Michal Pobucký (ČSSD), ten ale k soudu nedorazil. Ostatní obžalovaní až na jednoho odmítli vypovídat, všichni vinu odmítají.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na lavici obžalovaných usedla jen část obžalovaných - nedorazil ani primátor, ani šéf městské policie.

Článek

Stejně jako v pondělí, i ve čtvrtek, kdy se dostaly na program machinace s přestupky, napadli advokáti členy trestního senátu, který podle nich může být podjatý. Někteří obhájci vyjádřili obavu z toho, že pokud se bude kauza soudit ve Frýdku-Místku, může čelit tamní soudce politickým tlakům.

Jiní si zase stěžovali na to, že dva ze tří přísedících jsou bývalými policisty. „Jestliže je někdo zvyklý celý život věřit trestnímu spisu a pak ho dostane, nemůže objektivně rozhodnout. Tím spíš, když na spisu pracovali jeho bývalí kolegové,“ řekl jeden z advokátů. O stížnostech na údajnou podjatost bude rozhodovat nadřízený soud, jednání by tak mělo pokračovat nejdříve o letních prázdninách. Ve čtvrtek ho soudce odročil na neurčito.

Řidiči se doznali

Kvůli zametání dopravních přestupků souvisejících zejména se špatným parkováním je obžalováno devět lidí. Kromě primátora především ředitel městské policie Milan Sněhota, který také k soudu nedorazil, nebo vedoucí odboru dopravy. Obžalováni jsou i další lidé, kteří pro své známé žádali o takovéto nestandardní vyřízení přestupků. Z řidičů, kteří se přestupku dopustili, je souzen zatím jeden - ostatní se totiž v přípravném řízení ke svému jednání doznali, a tak vyvázli s podmíněným zastavením trestního stíhání.

Hlavním obžalovaným je ředitel městské policie Milan Sněhota, který figuruje i v kauze zmanipulovaných zakázek, která se projednávala v první půlce týdne. Obžaloba mu klade za vinu osm případů, při kterých nedošlo k řádnému projednání přestupku.

Primátor odpovídal za strážníky 

„Ty jsou pouze v počítačovém systému městské policie zaznamenány jako vyřešeny domluvou. Další osoby jsou obžalovány proto, že ho o to požádaly," uvedl státní zástupce Ladislav Hradil. Mezi lidmi, kterým skupina pomohla vyváznout z přestupků bez potrestání, jsou známí z okruhu radnice.

Současný primátor Pobucký byl v inkriminované době náměstkem primátora a zároveň odpovídal za chod městské policie. Vinu od počátku popírá a tvrdí, že obvinění je vedeno snahou pošpinit jeho jméno a donutit ho k odstoupení z funkce, což odmítá, a naopak se chce o důvěru voličů opět ucházet v podzimních komunálních volbách, což řada členů i funkcionářů okresní ČSSD nese velmi nelibě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám