Hlavní obsah

Jsi mrtvý muž, četl v e-mailu svědek proti Kajínkovi

Právo, Radim Vaculík

Vojtěch Pokoš (40), korunní svědek proti doživotně odsouzenému Jiřímu Kajínkovi (49), dostal v úterý po zveřejnění exkluzivního rozhovoru pro Právo e-mail, v němž mu anonym vyhrožuje smrtí. Proto ještě v úterý večer zamířil na obvodní oddělení plzeňské policie.

Článek

„Jsi mrtvej muž, napsal mi někdo v mailu. Nechci to podceňovat kvůli rodině, hlavně kvůli třem dětem. Proto jsem to ohlásil na policii a podal trestní oznámení na neznámého pachatele, aby zjistili, kdo mi to psal,“ řekl v úterý Právu Pokoš.

Policisté se podle něj chovali slušně, vstřícně a slíbili, že v tom něco udělají. Rodina, především manželka, prý totiž těžce nese nynější situaci. „Už si to jednou zažila a teď je to tu znovu,“ podotkl.

Už jsem si to zažil, je to hrozný zásah do soukromí. Žil jsem v tom čtyřicet dnů a bylo to šílené, to se nedá ani popsat
Vojtěch Pokoš o nabídce ochranky

Policie mu prý nabídla ochranu, ale na rozdíl od roku 2000, kdy ji kvůli útěku Kajínka dostal, tentokrát odmítl. „Už jsem si to zažil, je to hrozný zásah do soukromí. Žil jsem v tom čtyřicet dnů a bylo to šílené, to se nedá ani popsat,“ uvedl Pokoš.

Nevyloučil, že výhružný e-mail mohl být nějakou recesí, ale chtěl případné problémy řešit hned na začátku.

„Já jsem to čekal,“ připustil Pokoš, že počítal s ostrou reakcí některých lidí na jeho tvrzení a na výroky, které řekl Právu při rozhovoru. [celá zpráva]

V něm podrobně popsal události z května 1993, kdy najatý vrah v borských serpentinách v Plzni zastřelil podnikatele Štefana Jandu a Pokošova bratra Juliana.

Vojtěch Pokoš tehdy utrpěl vážná poranění a podle svých slov dodnes bojuje se zdravotními následky. [celá zpráva]

Pokoš v rozhovoru znovu zopakoval, že vrahem byl jednoznačně Kajínek, kterého v té době znal jako inženýra Lebedu. Před osudnou nedělí jej totiž dvakrát viděl na předchozích schůzkách, na kterých měl spolu s bratrem dělat Jandovi ochranku.

Sám prý měl velké štěstí, že přežil, protože Kajínek jej pětkrát zasáhl, než mu došly náboje. Zachránili ho zřejmě i dva chlapci, kteří se náhodou zjevili na místě činu v autě a vraha vyplašili.

Zároveň prohlásil, že je připraven znovu vypovídat před soudem, pokud bude jednat o případné obnově Kajínkova procesu. Při předchozím pokusu Kajínkových obhájců o nový proces v roce 2004 odmítl svědčit. Tehdy prý nechtěl nikomu dát možnost, aby zpochybňoval jeho slova, a odkázal na svou původní výpověď u Krajského soudu v Plzni z roku 1998, na jejímž základě byl Kajínek odsouzen.

Pokoš již v minulosti dostal policejní ochranku, a to v roce 2000, kdy byl Kajínek pět týdnů na útěku z mírovské věznice. „Když ho chytili, tak skončila a od té doby nastal absolutní nezájem... Pokoušel jsem se o to, abych se jako korunní svědek dostal do programu na ochranu svědků, ale nic,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám