Hlavní obsah

Jsem perzekvována, tvrdí matka lihového bosse Marie Březinová

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Obětí perzekuce ze strany policie a státního zastupitelství se cítí být matka na třináct let odsouzeného lihového bosse Radka Březiny Marie Březinová ze Zlína. Ve středu stanula 69letá žena spolu s daňovým poradcem Antonínem Dospivou před senátem Krajského soudu ve Zlíně kvůli obžalobě ze zpronevěry, podvodu a pokusu o poškození věřitele.

BEZ KOMENTÁŘE: Marie Březinová u souduVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Obžaloba ženu s poradcem viní, že na základě vykonstruovaných smluv a dokladů vyvedli z firmy Energoinvestment, kde byl Radek Březina jednatelem, téměř 7,4 milionu korun. Oběma hrozí až deset let vězení.

Obžalovaná dvojice vinu popřela. „Perzekvují mě za to, že jsme Březinovi, jsem matka Radka Březiny, který je na třináct let zavřený, mladší syn Tomáš dostal v minulosti čtyři roky. I Staňka (bývala žena lihového bosse) byla souzena za ovlivňovaní svědků,“ uvedla Březinová.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaná matka lihového bosse Marie Březinová u soudu ve Zlíně

Souzený je i otec Radka Březiny Vladimír, a to kvůli možné legalizaci výnosů pocházejících z trestné činnosti. „Zbyla jsem ve výčtu už jen já, proto museli něco státní zástupci udělat. Každé ráno se budím strachy, že bude další domovní prohlídka. Chodím na psychiatrii. V sedmdesáti letech mne budete soudit za to, co jsem neudělala? Myslela jsem si, že v našem státě je spravedlnost, ale už tomu nevěřím,“ řekla soudu žena.

Odvolací soud potvrdil trest pro lihového bosse Březinu

Krimi

Podle svých slov celý život poctivě pracovala. „Mým smyslem nebylo podnikání, byla jsem vždy zaměstnanec, cestovala jsem, studovala univerzitu třetího věku, milovala vnoučata. Nikdo si nedovede představit, co znamená pro matku, když jí zavřou dva syny. To všechno mne stojí spoustu sil,“ sdělila soudu.

Podle žalobce Radka Bartoše se Marie Březinová pokusila v letech 2013 až 2014 vyvést miliony korun z firmy svého syna, u které reálně hrozilo, že připadne státu v rámci zabavení majetku Radka Březiny. Ten státu v lihové kauze způsobil škodu za více než pět miliard korun. Spolu s daňovým poradcem Dospivou podle spisu vyhotovila v roce 2013 smlouvu o půjčce pro firmu svého syna se zpětným datem vztahujícím se k roku 2010.

Březinová uvedla, že v roce 2010 po ústní domluvě s Radkem Březinou půjčila firmě deset milionů korun na sedmiprocentní úrok. Poté, co syn skončil ve vězení, měla prý strach, že o peníze přijde. „S Radkem Březinou jsme se domluvili, že to dáme na papír,“ řekla Březinová.

Bratr Radka Březiny u soudu popsal lihový byznys

Krimi

Podle obžaloby navíc Březinová prodala část majetku firmy Radka Březiny, například vůz Ferrari nebo železný šrot, a z účtu firmy na svůj účet dále převedla 2,8 milionu, čímž získala v součtu přes šest milionů.

Také dle žalobce přiměla zaměstnance firmy k vyplacení 1,3 milionu korun v její prospěch a poté, co se Energoinvestment v roce 2015 dostal do insolvenčního řízení, v něm uplatnila zbývající část údajné půjčky a úrok z prodlení ve výši téměř 5,2 milionu korun. Tím podle Bartoše vznikla 44 věřitelům firmy škoda přes 700 tisíc korun.

Soud je teprve na začátku, pokračovat bude v lednu příštího roku výpověďmi svědků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám