Hlavní obsah

John posílá kontroly na vedení policistů a hasičů

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr vnitra a šéf věcí veřejných Radek John chce nechat důkladně prověřit hospodaření Policejního prezidia a generálního ředitelství Hasičského záchraného sboru.

Foto: Petr Horník, Právo

Radek John u voleb

Článek

V obou "hlavních stanech" proto podle zjištění Práva v nejbližší době proběhne hloubkový forenzní audit, který má odhalit případné plýtvání penězi nebo tzv. malé domů při zadávání veřejných zakázek. Právu to potvrdil sám John a doplnil, že výsledky auditů by měly být k dispozici zhruba v polovině prosince.

"Od mého nástupu do funkce jsem dostal stovky e-mailů s upozorněními na různá pochybení nebo plýtvání. Audity by to měly potvrdit a odhalit," přiblížil John, co ho k nařízení důkladných kontrol vedlo.

"Je to vymetání kostlivců ze skříní," doplnil ministr. Indícií o nepravostech v hospodaření nejvyšších ředitelství policie a hasičů má podle svých slov k dispozici více, do té doby, než bude mít výsledky kontrol v ruce, je ale zveřejňovat nechce.

John už nařídil provést také forenzní audit v příspěvkové organizaci Zařízení služeb ministerstva vnitra, která se stará například o údržbu resortních nemovitostí, zajišťování nejrůznějších servisních prací nebo ubytování a školení.

Jejího dosavadního šéfa Milana Kocíka se přitom John rozhodl odvolat už minulý týden, tedy bez ohledu na výsledky auditu. "U zařízení služeb jsme měli těch otazníků nejvíc. Například jsme zjistili, že někteří zaměstnanci organizace vesele podnikali a používali k tomu služební auto nebo mobily," vysvětil ministr.

Obchodní ředitel zařízení služeb Ladislav Renč totiž za organizaci dlouhé roky zadával veřejné zakázky a zároveň měl poradenskou firmu zaměřenou na stejnou oblast. Ta přitom sídlila přímo v prostorách ministerstva a využívala jeho vybavení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám