Hlavní obsah

Jiřího Brabce nalezli mrtvého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Známý český country hudebník Jiří Brabec (63), po kterém od úterý pátrala policie, byl nalezen mrtvý. V pronajaté chatě na Českobudějovicku ho včera večer našli její majitelé. Podle kriminalistů s největší pravděpodobností spáchal sebevraždu legálně drženou zbraní.

Foto: Agentura Velryba

Richard Müller

Článek

Brabec si podle policie chatu pronajímal častěji. Sebevražda je zatím jedinou vyšetřovací verzí, protože žádné stopy nenasvědčují tomu, že by se stal obětí vraždy.

Manželka ho naposledy viděla v pondělí odpoledne, kdy odjel autem do Havlíčkova Brodu. Do středy se jí ale neozval, proto vzburcovala policii. "Podle manželky neuvedl, kdy se vrátí. V minulosti však nikdy z domova neodešel bez udání důvodů," uvedla včera odpoledne pražská policejní mluvčí Daniela Razímová.

Kdo byl Jiří Brabec

Hudebník, skladatel a moderátor pořadu Country Express Praha - Nashville Jiří Brabec, který největší slávu zažil na počátku 70. let, kdy jeho Country Beat doprovázel tehdy nejpopulárnější tuzemskou zpěvačku Naďu Urbánkovou, měl odjakživa zájem o angloamerickou hudbu.

Už v roce 1958 stál u zrodu skupiny FAPS, která se jako jedna z prvních v Československu věnovala rock´n´rollu. Stejnému stylu se věnoval i v první polovině 60 let v Karkulce (Karlínském kulturním kabaretu), kde spolupracoval se Šimkem a Grossmanem.

Změna orientace přišla v roce 1965, kdy se seznámil s americkou country. O rok později založil Country Beat Jiřího Brabce a angažoval zpěvačku a herečku Naďu Urbánkovou, která se objevila v oscarových Ostře sledovaných vlacích. Ta přivedla Brabcův soubor do Semaforu. Největší slávu skupina zažila na počátku sedmdesátých let, kdy se Naďa Urbánková stala pětinásobnou Zlatou slavicí. Country Beat však v té době doprovázel i Ladislava Vodičku.

Country Beat byl také prvním tuzemských souborem, který si zahrál v Nashvillu, kde překvapil místní posluchače tím, že se v Československu hraje country. Natočil dokonce desku s předním americkým country zpěvákem Georgem Hamiltonem IV.

V roce 1991 po odchodu Nadi Urbánkové do Švýcarska, Jiří Brabec Country beat rozpustil. V roce 1996 však skupinu obnovil, hlavní protagonistkou se stala zpěvačka Šárka Rezková, se kterou natočil dvě desky včetně alba Borůvková. Skupina doprovázela i navrátivší se Naďu Urbánkovou. Známější však byl jako moderátor pořadu Country Express Praha - Nashville, který se obrazovkách České televize objevil v závěru první poloviny 90. let.

Jiří Brabec byl třikrát ženatý, jeho třetí ženou se stala 14. prosince právě zpěvačka Šárka Rezková, která už byla také dvakrát vdaná. Začátkem července se jim narodil syn Dominik. Vychovávali ho společně s dvěma syny Šárky Rezkové.

Reklama

Výběr článků

Načítám