Hlavní obsah

Jihočeské matky u soudu s Temelínem neuspěly

Právo, jac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Sdružení Jihočeské matky neuspělo u Nejvyššího správního soudu (NSS) se žalobou proti rozhodnutí, kterým Státní úřad pro jadernou bezpečnost neumožnil ekologům vyjádřit se ke zprovoznění druhého bloku jaderné elektrárny v Temelíně.

Foto: Archiv, Právo

Jihočeské matky si stěžovaly, že úřady ekologům nedovolily vyjádřit se ke zprovoznění druhého bloku Temelína.

Článek

Soud již poněkolikáté zopakoval, že podle atomového zákona občanská sdružení nejsou účastníkem podobných povolovacích řízení a že právní řízení před Státním úřadem pro jadernou bezpečnost o povolení provozu druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín proběhlo v roce 2004 v souladu s platnými zákony.

Řízení před Státním úřadem pro jadernou bezpečnost se týkalo povolení provozu jaderného zařízení a byla při něm posuzována pouze hlediska jaderné bezpečnosti a radiační ochrany, jejichž posouzení je výhradně v kompetenci tohoto úřadu.

"NSS zkoumal také soulad tohoto stanoviska se zněním tzv. Aarhuské úmluvy o přístupu k informacím a účasti veřejnosti na rozhodování v záležitostech životního prostředí a nenalezl žádný rozpor," konstatovala mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám