Hlavní obsah

Jeseničtí mladíci obviněni z dalšího rasového útoku

JESENÍK

Zcela nepoučitelní jsou zřejmě dva mladíci z Jesenicka stíhaní z rasově motivovaných útoků na místní Romy. Policie je totiž obvinila z dalšího skutku, kterého se dopustili se svým kamarádem ve druhé polovině února na jesenickém autobusovém nádraží.

Foto: Kamila Biddle

Testování proběhlo na veletrhu Profesia Days.

Článek

"Čin, pro který jsou stíhaní, se stal na konci února v čekárně autobusového nádraží. Tři mladí muži začali verbálně napadat 37letého Roma, který tam byl se ženou. Ten se začal bránit tak, že jednoho z nich kopl do břicha. Tři mladíci na něj proto fyzicky zaútočili," sdělila dnes mluvčí jesenické policie Natálie Orlová s tím, že rvačku vzápětí utnula přivolaná policejní hlídka, takže nikomu z jejích účastníků se nic nestalo.

Komisař případ nejprve řešil jako přestupek, ovšem později v něm podle Orlové nalezl znaky trestného činu. Třiadvacetiletého Martina Hejného, dvaadvacetiletého Petra Blajzeho a o rok mladšího Martina Jaše proto stíhá pro trestný čin výtržnictví, násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci a hanobení národa, etnické rasy, skupiny a přesvědčení. Zároveň však z výtržnictví obvinil 37letého Roma.

Předchozí delikty

Uvedený čin se přitom stal jen několik dní předtím, než Blajze a Jaš napadli na stejném nádraží třiadvacetiletého Roma. Po tomto incidentu byli umístěni do vazby a minulý týden obžalováni.

Oba mladí muži figurují společně s jejich dalším vrstevníkem Martinem Stiskalou v procesu, který se zabývá brutálním napadením romského manželského páru z loňského léta.

Přestože útočníci tehdy těhotné ženě způsobili dlažební kostkou vážné zranění oka, které bude mít patrně trvalé následky, jesenický soud je potrestal pouze tříletou podmínkou. Olomoucký krajský soud na základě odvolání státního zastupitelství ale rozsudek zrušil a vrátil případ do Jeseníku.

Hejný se Stiskalou čelí navíc obvinění za útok na skupinku Romů, kterého se údajně dopustili začátkem roku v centru Jeseníku.

Okresní státní zastupitelství v Jeseníku již navrhlo, aby se případy, ve kterých figurují Jaš a Blajze, řešily společně. "Vše ale bude záležet na soudu," podotkl státní zástupce Ladislav Prouza.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám