Hlavní obsah

Jediný podpis může bývalého starostu dostat na 10 let za mříže

Právo, Patrik Biskup
Klatovy

Jeden podpis může dostat bývalého starostu Žichovic na Klatovsku Jiřího Hejpetra až na deset let do vězení. Takový trest mu totiž hrozí za to, že se podle státní zástupkyně svévolně, bez posvěcení ostatních zastupitelů, vzdal obecního majetku v hodnotě stovek tisíc korun ve prospěch dvou podnikatelů.

Foto: Patrik Biskup , Právo

Exstarosta Jiří Hejpetr (vpravo) se svým právníkem Rostislavem Netrvalem u soudu

Článek

“Jako starosta v červnu 2007 úmyslně podepsal souhlasné prohlášení za obec, ve kterém činí nesporným, že veškeré stavby a budovy v části objektu bývalého zámku patří výhradně do vlastnictví dvou soukromých osob - Petra Samce a Pavla Polanky,“ uvedla ve čtvrtek u klatovského okresního soudu žalobkyně Libuše Jakubcová.

Jednalo se o část zámeckého objektu, kde jsou dva byty, o jejichž vlastnictví vede obec se jmenovanými soukromníky civilní soudní spor.

„Starosta tento krok učinil bez souhlasu a vědomí zastupitelstva obce a neoprávněně tak rozhodoval o majetku a právních úkonech týkajících se nabytí a převodu nemovitých věcí,“ dodala Jakubcová s tím, že obec byla poškozena o částku 630 tisíc korun. Hejpetrovo jednání státní zástupkyně kvalifikovala jako zvlášť závažný zločin zneužití pravomoci úřední osoby.

Dokument exstarosta podepsal v kanceláři horažďovického advokáta Josefa Štastného.

Podpis na doporučení

„Doktor Štastný mi narychlo zavolal, že má pro mě připravený nějaký podklad k popisu, který by měl urychlit majetkové vypořádání právě se Samcem a Polankou. Předložil mi jím vypracované prohlášení: Byly to tři věty, které jsem na jeho doporučení podepsal,“ prohlásil před soudem šestapadesátiletý Hejpetr, který obec vedl od roku 2003. Podle svých slov prý Šťatnému, který byl v té době právním zástupcem obce, plně důvěřoval.

“Všechny kroky ohledně obecních nemovitostí jsem vždy činil na pokyn právě doktora Štastného. Proto se necítím být vinen, že bych úmyslně provedl nějakou lumpárnu. Nevybavuji si ani to, že by mě doktor Štastný upozornil, že předmětné prohlášení musím nechat projednat a schválit zastupitelstvem,“ dodal Hejpetr.

Soudní líčení bylo odročeno za účelem výslechu advokáta Šťastného a podnikatelů Samce s Polankou. Na dotaz Práva Šťastný řekl, že se zatím k celé věci nemůže veřejně vyjádřit, neboť není zproštěn mlčenlivosti.

„Stojím si za tím, co jsem uvedl v přípravném řízení u výslechu na policii,“ prohlásil advokát. V této výpovědi podle zjištění Práva řekl, že starostu na nutnost nechat si prohlášení odsouhlasit zastupitelstvem výslovně upozornil.

Místostarosta Žichovic Josef Hanzlík Právu řekl, že kdyby exstarosta přišel do zastupitelstva s tímto prohlášením, které o své vůli podepsal, rozhodně by mu to neprošlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám