Hlavní obsah

Je to snůška lží, říká exekutor obžalovaný pro zpronevěru

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Z rozsáhlé zpronevěry v objemu více než sedmi miliónů korun se od úterka před ostravským krajským soudem zodpovídá bývalý šéf Exekutorského úřadu Bruntál Čeněk Bělasta. Obžaloba mu dává za vinu, že si pro vlastní potřebu ponechal peníze, které předtím jeho podřízení vymohli pro zhruba tři stovky věřitelů.

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalý šéf bruntálských exekutorů se zpovídá z miliónové zpronevěryVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

„Vymožené prostředky věřitelům nevyplatil a naložil s nimi jako s vlastními,“ uvedla státní zástupkyně Beata Ciencialová. Tato praxe přitom trvala od roku 2005 až do roku 2013. „Peníze byly vyplaceny tomu, kdo se hlasitě ozval,“ dodala.

Bělasta ovšem tvrdí, že obžaloba je naprosto mylná a vychází z nesprávných podkladů, chyb jeho podřízených i špatně vedeného účetnictví. „Je to snůška lží. V žádném případě jsem se nijak neobohatil,“ hájí se 57letý muž.

„S penězi naložil jako s vlastními“
obžaloba

Před soud přitom předstoupil nikoliv jako sebevědomý exekutor, před kterým se třese každý dlužník, ale jako člověk s podlomeným zdravím, kterému se zhroutil svět.

„Opravdu se necítím dobře, mám velké zdravotní problémy. Neumím si představit, že se budu muset líčení účastnit čtyři dny v kuse. Teprve jsem se vrátil z nemocnice a potřeboval bych ještě několik dní na zotavenou. Navíc jsem teď ve zkušební době v novém zaměstnání a nemám nárok ani na jeden den dovolené,“ řekl muž, který si po vyloučení z Exekutorské komory našel novou práci jako podnikový právník.

Odmítl vypovídat

Nakonec se rozhodl, že vypovídat nebude, a tak soudce přečetl jeho výpověď z přípravného řízení. Do protokolu tehdy popsal, že Exekutorský úřad v Bruntále vybudoval v minulosti takřka na zelené louce. „Vyžadovalo to spoustu úsilí a prostředků. Začínali jsme ve dvou lidech a postupně stav zaměstnanců narůstal až na dvě desítky,“ četl soudce z protokolu.

Muž dále policistům řekl, že za nesrovnalosti v evidenci příjmů a výdajů nesou odpovědnost jeho podřízení, kterým ze zdravotních důvodů svěřil velkou část svých pravomocí. „Některé skutečnosti byly vypovídajícími osobami zcela zamlčeny,“ řekl s tím, že část vymožených peněz spolkly náklady na vedení úřadu.

Nemovitosti prý dostal od příbuzných

Zároveň ovšem přiznal určité machinace v účetnictví, například to, že se pomocí fiktivních příjmů a výdajů zvyšoval obrat exekutorského úřadu, aby se vylepšilo hospodaření úřadu před pražskou centrálou.

Dále Čeněk Bělasta ve své výpovědi rezolutně odmítl, že by se neoprávněně a nadměrně obohatil. „Nemovitosti v Třemešné jsem nabyl darováním od příbuzných, žiju v družstevním bytě a mám malou zahrádku. Jinak nemám žádný jiný majetek,“ dodal.

Hlavní líčení bude pokračovat v následujících dnech především výslechem svědků, pak se dostanou na řadu soudní znalci. Zatím není jasné, kdy by mohl být vyhlášen rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám