Hlavní obsah

Janoušek si měl nechat vyvážet za hranice milióny v hotovosti

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatel Roman Janoušek si měl podle detektivů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) nechávat ve velkém vyvážet peníze do zahraničí. Jen v roce 2012 to mělo být 50 miliónů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Janoušek u soudu

Článek

Pokud by to byla pravda, Janoušek se tak mohl vyhnout vysledování toků svých peněz, otázkám po jejich původu i případnému zdanění.

„Jen v letošním roce se mělo jednat o finanční částku 50 miliónů uložených do bezpečnostní schránky v Londýně,“ konstatují detektivové ve dva roky starém dokumentu, se kterým mělo Právo možnost se seznámit.

Janouškův rozsáhlý majetek zajímá české úřady už delší dobu, háček je v tom, že jeho prověřování měli v minulosti na starosti často lidé, kteří měli být podle zjištění detektivů z ÚOOZ na Janouška zároveň úzce navázáni.

V roce 2012 např. nařídil důkladnou prověrku v tomto směru tehdejší šéf protikorupční policie Tomáš Martinec a ve stejné době se majetky tzv. kmotrů zabýval podle dostupných informací i speciální Finančně-analytický útvar ministerstva financí, jemuž v té době šéfoval někdejší Martincův kolega z protikorupční jednotky Milan Cícer.

Žádné konkrétní výsledky ale šetření nemělo. A ÚOOZ naznačuje proč. Právo už informovalo, že to měli být podle lovců mafiánů právě oni, kdo údajně měli v krytí Janouška pomáhat někdejšímu vlivnému náměstkovi pražského vrchního státního zastupitelství Liboru Grygárkovi. Oba se kvůli podezřením z napojení na Janouška objevili spolu s dalšími na seznamu odposlouchávaných, na rozdíl od samotného Grygárka ale z ničeho obviněni nebyli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám