Hlavní obsah

Janoušek požádal o podmínečné propuštění z vězení

Právo, Josef Koukal

Lobbista Roman Janoušek (46), který si od listopadu odpykává v brněnském vězení 4,5letý trest za sražení ženy automobilem, v prosinci požádal o podmínečné propuštění kvůli zdravotním problémům. Městský soud v Praze v úterý odeslal jeho soudní spis Krajskému soudu v Brně, kde se bude o žádosti rozhodovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Janoušek u Vrchního soudu v Praze

Článek

„Mohu potvrdit, že je tu vedeno řízení v souvislosti s odsouzeným doktorem Janouškem,“ řekla Právu mluvčí brněnského krajského soudu Lenka Smutná.  „Žádost o přerušení výkonu trestu byla podána samotným odsouzeným a došla v prosinci, soud teď činí úkony v řízení,“ omezila se na stručnou odpověď mluvčí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Žádost tedy není výsledkem zkoumání Janouškova zdravotního stavu lékařským konciliem po nástupu trestu. V takovém případě by ji soudu zaslal na doporučení lékařů ředitel věznice.  Vychází z již známých lékařských zpráv, například Ústřední vojenské nemocnice v Praze, kde se podnikatel léčil s poúrazovým krevním výronem do lebeční dutiny.

Rozhodnou v řádu týdnů

„Žádost jsem podával co nejdříve,“ řekl Právu Janouškův obhájce Vít Široký, který jménem svého klienta soud oslovil. „Původně jsme podávali žádost o odklad výkonu trestu a dokládali ji lékařskými zprávami. Týmiž lékařskými zprávami jsme pak dokládali i žádost o přerušení výkonu trestu,“ doplnil advokát.

Podle mluvčí Městského soudu v Praze Markéty Puci byl soudní spis na vyžádání brněnského krajského soudu odeslán 6. ledna. Právě brněnský krajský soud, coby místně příslušný vůči brněnské věznici, rozhoduje o případném podmínečném propuštění kohokoli ze zdejších vězňů.  Rozhodnutí o žádosti lze podle Smutné očekávat v řádu týdnů.

Janoušek začátkem roku 2013 podstoupil operaci hlavy kvůli tehdy rok starému úrazu. Při plavbě na jachtě se měl uhodit do hlavy o stěžeň. A právě zdravotní komplikace mu podle obhajoby brání v bezpečném pobytu ve vězení.

Reklama

Související články

Janouška vyšetřili vězeňští lékaři

Lobbista Roman Janoušek (46) má po týdenním pobytu v brněnské věznici za sebou vyšetření neurologů z tamní vězeňské nemocnice. Na výsledky se bude čekat...

Výběr článků

Načítám