Hlavní obsah

Jak utíkal Radovan Krejčíř

Novinky, alt
PRAHA

Útěk Radovana Krejčíře během domovní prohlídky v červnu 2005 vyvolal velké pobouření. Krejčíř nebyl nijak známou osobou, většina lidí slyšela jméno jednoho z nejbohatších lidí poprvé v souvislosti s jeho útěkem, ale už jen informace, že uprchl v přítomnosti 16 policistů, kteří jej nějakou dobu vůbec nepostrádali, byla skandální. Za několik dní všichni věděli, kdo Krejčíř je, a co všechno měl spáchat.

Článek

Prohlídka jeho vily v Černošicích začala chvíli po půlnoci 18. června poté, co policii oznámil Krejčířův spolupracovník Radek Zwierzyna, že se chystá vražda celníka v kauze Tukový průmysl.

Krejčíř prohlídce přihlížel, ale žádného z policistů zřejmě nenapadlo, že by se občas mohli podívat, kde je a co dělá. Během prohlídky mohl telefonovat a pohybovat se po domě. Ráno z domu odjel černou octavií, s níž chvíli předtím přijel správce domu, aniž by si toho policisté všimli. Jak přesně z domu odešel, se neví. Objevily se verze, že požádal o odchod na toaletu, odkud utekl.

Osm minut se po něm nikdo nesháněl. Když si policisté všimli, že jim hlavní postava chybí, seděl v té době u svého známého kousek od svého domu a snídal.

Policisté zatím prohledávali les, u něhož byl odstaven automobil.

Policie zveřejnila, že se v červenci Krejčíř objevil v Istanbulu. On sám ve své knize tvrdí, že se na území ČR zdržoval nejméně týden. Z Prahy prý jel do jižních Čech a pak na Moravu, na chatě v Beskydech mu pár kamarádů pomáhalo s útěkem. Tam prý přejel hranici do Polska a odtud letěl do tureckého Istanbulu.

Setkání v Istanbulu

V Dubaji ve Spojených arabských emirátech se setkal se svou ženou a synem, kteří v ČR vyšetřovatelům řekli, že jedou na dovolenou a společně letěli na Seychely. Tamní občanství Krejčíř koupil v roce 1996. Policisté, kteří po Krejčířovi pátrali, ale předpokládali, že ihned z vily odjel na letiště a pokusil se uprchnout přes německý Frankfurt nad Mohanem. Dva dny po útěku vystoupil tehdejší ministr vnitra František Bublan s tím, že policie zachytila stopy, že je Krejčíř v zahraničí.

Útěk stál místo policejního prezidenta Jiřího Koláře. Své odstoupení oznámil 22. června. Z funkce byl odvolán i ředitel protikorupční služby Jiří Pálka a jeho náměstek Josef Bečvář. Deset policistů, účastníků zásahu, bylo postaveno mimo službu. Velitel zásahu Jan Špitálský byl loni v říjnu odsouzen k ročnímu podmíněnému trestu.

Reklama

Výběr článků

Načítám