Hlavní obsah

Jablonecká soudkyně odposlechy dceři nevyzradila, rozhodl soud

Novinky, kub
Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 1 v úterý zprostil obžaloby soudkyni z Jablonce nad Nisou Lucii Treglerovou, která podle policie varovala svou dceru před policejním vyšetřováním vedeným proti jejím známým z prostředí dealerů drog. Podle soudu z důkazů a výslechů svědků vyplývá, že se obžaloba plete.

Obviněná soudkyně Lucie TreglerováVideo: Novinky

 
Článek

„Neshledávám vůbec nic, co by se mělo týkat zneužití pravomoci úřední osoby. Nebylo prokázáno, že se skutek stal,“ zdůvodnila rozhodnutí soudkyně Šárka Šantorová.

Treglerová, kterou v lednu 2018 tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán dočasně zbavil kvůli obvinění taláru, byla obžalována kvůli komunikaci z roku 2016 se svou dcerou. Ta se pohybovala mezi jabloneckými dealery drog, u kterých souhrou okolností právě Treglerová povolila policejní odposlechy. Rozhodovala o tom v rámci pohotovostní služby na soudu, jinak se věnovala rodinnému právu a rozvodům.

Matka dceru podle obžaloby varovala, že se může dostat do vězení, protože bere pervitin a vozí autem prodejce drog. Později při osobním setkání údajně dceři řekla, že byly nasazeny odposlechy.

Podle Šantorové se soudkyně trestného činu nedopustila a šlo z její strany o normální reakci matky. Navíc, kdyby chtěla soudkyně dceru varovat, udělala by to podle Šantorové ihned po nasazení odposlechů, a ne až týdny poté, jak tomu podle spisu bylo.

Další okolností, která rozhodla ve prospěch obžalované soudkyně, je nevěrohodnost její dcery. Jak svědci, tak i vyslechnutý policista potvrdili, že se jedná o dívku, která si hodně vymýšlí a chce být před svým okolím zajímavá.

Policie na podezření z vyzrazení informací přišla na základě odposlechů, ve kterých zaznělo, jak dívka volá jednomu z prověřovaných a tvrdí, že ji matka vyhodila z domu a po jeho rovněž vyšetřovaném synovi jde „protiteroristická centrála“. Takové policejní oddělení ale neexistuje. Obvodní soud rovněž vyslechl oba údajné dealery drog, kteří shodně uvedli, že zprávu nebrali vážně a spíš se tomu zasmáli.

Oba muži jsou podle svých slov v drogové kauze nepravomocně odsouzeni, jejich případ ještě projedná Vrchní soud v Praze. Sama dcera rovněž v případu figuruje, podle jednoho ze svědků dostala podmínku.

Soudkyně Treglerová o případu nechtěla s novináři hovořit. Soudu řekla, že obvinění odmítá, kauza ji podle jejích slov lidsky i kariérně poškodila, u soudu působí přes dvacet let. Soud žádala o zproštění obžaloby. „Je to smyšlenka na základě časové souvislosti,“ řekla soudu.

Státní zástupce navrhoval podmínku. Za zneužití pravomoci Treglerové hrozilo pětileté vězení. Úterní rozhodnutí není pravomocné, žalobce se proti němu totiž odvolal, případ tak míří k nadřízenému Městskému soudu v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám