Hlavní obsah

Italská domácnost málem skončila tragédií. Žena dostala za pokus o vraždu 7,5 roku

Novinky, bad
Praha

Více než pětiletý divoký vztah málem skončil tragicky, velkou roli v tom sehrál i alkohol. Osmapadesátiletá Věra Veselá si za pokus o vraždu svého o skoro deset let staršího partnera odsedí sedm a půl roku ve vězení. Ženu v úterý odsoudil pražský městský soud, jehož rozsudek není pravomocný, Veselá si ponechala lhůtu na odvolání. Původně jí hrozil až osmnáctiletý trest žaláře.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Eskorta přivádí obžalovanou Věru Veselou do soudní síně.

Článek

Soud při rozhodování zohlednil především okolnosti celého případu. „Je k uvěření, že (obžalovaná) jednala ve vzteku, nakonec tomu všechno odpovídá,“ řekla soudkyně Blanka Bedřichová s tím, že Veselá neútočila s přímým úmyslem partnera zabít. „Jenom přetekl pohár,“ dodala Bedřichová.

Veselá nicméně útočila proti životně důležitým orgánům, proto nemohl soud čin překvalifikovat na ublížení na zdraví, jak žádal obhájce. Při úvaze nad výší trestu zohlednil soud především okolnosti případu. „Ten vztah byl takový, že ti lidé nemohli žít bez sebe, nemohli žít spolu,“ konstatovala Bedřichová. Neměla téměř žádný konflikt se zákonem, nedošlo ke škodlivému následku, poškozený byl schopen opustit místo činu, nebude mít trvalé následky.

Jak u soudu vypověděl napadený muž, když se spolu pohádali, netrvalo dlouho a měli se zase rádi. „My jsme se vždycky pohádali, ale za dvě hodiny už jsme byli ťuťu ňuňu,“ uvedl muž. Podle Veselé se hádali například kvůli tomu, že si na mužovo jméno brali cizí lidé půjčky. Na což jí odpovídal, že jí do toho nic není.

Posnídali kávu, párek a víno

Až přišel šestý listopad 2015. Ten začal jako normální den. „Ráno jsme posnídali kávu, párek s rohlíkem. Mezitím jsme dopili víno, které zbylo od večera, a šli jsme pěšky pro noviny,“ uvedla Veselá. „Při zpáteční cestě jsme si koupili u Vietnamce krabici bílého desetiprocentního vína,“ dodala.  Když ho doma vypili, vyslala Veselá muže na nákup. Když se poškozený vrátil, tak došlo k hádce.

„Když přišel z nákupu, tak se choval rozčileně a já jsem připravovala věci na polévku. Požadoval, abych mu okamžitě ukrojila chleba, že má hlad,“ vzpomínala obžalovaná žena. „Já mu řekla, že jsme snídali, ale on trval na svém. Tak jsem ho nožem odstrčila. Pořád křičel a sprostě nadával, tak jsem ho znovu odstrčila,“ popsala, jak muže napadla.

Jenže přitom, jak jej „nožem odstrčila“, tak ho podle zjištění znalce bodla dva centimetry pod kůži a přeťala druhé žebro, přičemž trefila levou plíci a způsobila mu krvácení do hrudní dutiny. Druhým „odstrčením“ se trefila do bicepsu napadeného, což spustilo masívní krvácení.

Krvácející muž okamžitě vyběhl ven před dům, kde mu zaměstnanci nedaleké prodejny kebabu zachránili život, když okamžitě zavolali záchranku.

Chtěl bych, abych si to mohl odsedět já, neměl jsem jí říkat, že je kráva
pobodaný muž

„Pořád ho mám ráda, znamená pro mě všechno. Je mi to hrozně líto, co se přihodilo. Mrzí mě to, nebyl v tom zlý úmysl,“ kála se v slzách obžalovaná.

I sedmašedesátiletý muž přes tento incident stál za svou partnerkou. „Ono to nebylo, že by to udělala nějak schválně, možná z nervozity, protože jsem jí řekl sprosté slovo,“ myslí si poškozený. „Chtěl bych, abych si to mohl odsedět já, neměl jsem jí říkat, že je kráva,“ vyslovil přání muž, který je v současnosti v léčebně dlouhodobě nemocných.

Žena se přiznala na místě

Státní zástupkyně Jana Murínová neměla o vině Veselé pochyb. „Již hlídce, zasahující na místě činu, se přiznala, že muže zranila,“ řekla Murínová, která vzala v potaz i to, že muž Veselé odpustil a i nadále ji má rád. „Obžalovaná musí být za své jednání potrestána,“ dodala nicméně žalobkyně a navrhla pro Veselou desetiletý trest vězení.

Byli tak jeden den z týdne střízliví
soused

„Šlo o nešťastnou událost, když se obžalovaná nechala vyprovokovat obžalovaným,“ snažil se přesvědčit senát soudu obhájce Veselé Petr Dočekal. Způsob poranění podle Dočekala neodpovídá navíc úmyslu zranit. „V silném rozrušení si neuvědomila, že drží v ruce nůž a může poškozenému způsobit zranění,“ dodal obhájce a žádal překvalifikovat čin na ublížení na zdraví.

Znalci u Veselé zjistili zvýšenou míru netrpělivosti a tendenci ke ztrátě sebeovládání. Žena byla podle znalce v době útoku středně těžce opilá, měla v krvi 2,2 promile. Její opilost potvrdili i policisté, kteří ji bezprostředně po útoku zadrželi. Stejně tak i sousedé a známí vypověděli ve smyslu, že obžalovaná i poškozený holdovali alkoholu ve větší míře. „Byli spíše jeden den z týdne střízliví,“ uvedl jeden ze sousedů.

Už nechce pít

I díky tomu prý podle známých docházelo k častým rozepřím mezi oběma partnery. Nadávali si, hádali se a padaly i facky. Což připustil i napadený muž. „Byla to mezi náma taková italská láska, já jsem jí nikdy facku nedal, ale já jsem ji někdy potřeboval,“ uznal muž, který také uvedl, že pro ně nebyl problém vypít dva litry vína denně.

Vztah dobře definoval i odchod muže ze soudní síně. Poté, co si v krátkosti řekli, že si budou psát, se muž ve dveřích otočil a svou partnerku ujistil: „A neboj se, sedět nepůjdeš!“

Veselá před soudem prohlásila, že po této události už nechce nikdy pít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám