Hlavní obsah

Inspekce začala s výslechy policistů z CzechTeku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Inspekce ministra vnitra začala ve středu vyslýchat čtyři policisty, které zachytila kamera, jak bijí a kopou účastníka technoparty CzechTek. Sami se přihlásili po odvysílání záběrů v televizi. Jejich nadřízení z chebské policie jim již nařídili dovolenou a vyřadili je z pořádkové jednotky.

Článek

Náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák uvedl, že pokud se jejich vina prokáže, mohli by být propuštěni z práce. "Nyní musíme vyčkat, až proběhnou výslechy, a pak se rozhodne o jejich osudu," řekl Husák. Dodal, že inspekce by chtěla šetření zakončit do dvou měsíců. Tak dlouhá je totiž u policie výpovědní lhůta. Vyloučila by se tak možnost, že těžkooděnci podají výpověď sami a odejdou od sboru se všemi finančními výhodami.

Policisté se sami přihlásili inspekčním orgánům poté, co televize odvysílala záběry jejich zákroku na technoparty před necelými dvěma týdny. U policie slouží několik let. Pokud v jejích řadách zůstanou, budou zřejmě přeřazeni na práci, kde nepřijdou do styku s veřejností.

Inspekce ministra vnitra vyšetřuje celkem tři případy policejního pochybení na letošní technoparty. Kromě kauzy čtyř mužů zákona se zabývá také zraněním čtrnáctileté dívky a případem poškození automobilu s brněnskou poznávací značkou.

Další případ zachycený na fotografiích, kdy policista mířil na hlavu jednoho z účastníků party, řešilo policejní prezidium. Mladík údajně ohrožoval policisty tím, že do nich najížděl autem. "Hrozba střelnou zbraní byla předběžně vyhodnocena jako oprávněná," řekl Husák. Vedoucí speciálního policejního týmu Martin Bílek, který se také zásahem na CzechTeku zabývá, řekl, že od veřejnosti již obdržel asi 3000 podání. Zkoumá kolem 11 hodin videozáznamů a asi 1000 fotografií. Kontrolní orgány policie se budou zabývat i vulgárním chováním těžkooděnců. Na některých nahrávkách je slyšet, jak muži zákona křičí na účastníky technoparty sprosté nadávky. Pokud se podaří dotyčné policisty najít, Husák je hodlá kázeňsky potrestat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám