Hlavní obsah

Hypermarketové alarmy v peněženkách odradí lapky

Právo, Petr Knötig
BRNO

Časté kapesní krádeže v hypermarketech, velkých obchodních centrech a na velkých parkovištích přiměly vedení brněnské policie zahájit jednání o preventivních a bezpečnostních opatřeních s manažery těchto obchodních míst. Policisté protom chtějí otestovat poplachovou kartu, která by v peněženkách zákazníků měla varovat před lupiči.

Článek

Nabídky ke spolupráci však využili manažeři sotva poloviny obchodních center v Brně a okolí. Řada se jich na pracovní schůzku ani nedostavila.

"Naší snahou je nabídnout obchodním centrům jednak preventivní tabule na parkoviště, které by měly řidiče varovat, aby v autech nic nenechávali, ale také systém varování pro nakupující, aby se nestali terčem zlodějů. Denně nám lidé z obchodních center hlásí nejméně tři okradené. To je však jen špička ledovce, protože většinu kapesních krádeží nikdo neoznámí," uvedl Pavel Šváb z brněnské policie.

Karta v peněžence s alarmem

Absolutní novinkou, kterou policisté nabízejí je karta, která se vkládá do peněženky. Ta při vytažení z tašky vyhlásí poplach a včas upozorní majitele, že se stal obětí zlodějů. Navíc policie připravila pro občany i klíčenku, která se dává na klíče od auta a když řidič zamkne vozidlo a má klíče v ruce vidí nápis, který ho varuje, aby v autě nenechával nic na sedadlech.

Zvuková karta by měla stát 100 až 150 korun. Dotaci na výrobu karty přislíbil brněnský magistrát. Policisté by rádi zjistili, jaký bude zájem, protože jde o zahraničního výrobce. Karty je možné používat i běžně a ne jen při nakupování.

Objasněnost krádeží kolem deseti procent

Tato aktivita policie je namířena proti zvýšenému zájmu organizovaných skupin zlodějů, kteří si vzájemně dávají signály a pak v nestřeženém okamžiku někdo z nich ukradne nakupujícímu z tašky na nákupním vozíku peněženku. Takových krádeží přibývá a to především před velkými svátky, jako jsou vánoce či nadcházející velikonoce.

Za loňský rok zaznamenali policisté v Brně 1723 ohlášených kapesních krádeží se škodou přes 10 miliónů korun. Objasněnost se pak pohybuje kolem 10 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám