Hlavní obsah

Hrobník odsouzen k vězení i bez těla oběti

Novinky, Tomáš Urban
PRAHA

Deset let po záhadném zmizení padesátileté Aleny Šedivé pražský městský soud odsoudil za pokus o její znásilnění a usmrcení hrobníka Jana Kříže. Pokud se obžalovaný ani státní zástupce v zákonné lhůtě neodvolají, skončí hororový případ, v němž se dodnes nepodařilo najít tělo oběti, pro pravděpodobného viníka pouze osmiletým vězením.

Článek

"Osm let je sice pod dolní hranicí trestní sazby, ale vzhledem k tomu, že od činu uplynulo deset let, což není vina obžalovaného, senát se přiklonil k nižšímu trestu," odůvodnil rozhodnutí soudce Dušan Paško.

Hrobník měl vraždou zakrýt znásilnění

Manžel Šedivvé svou ženu viděl naposledy v noci ze 7. na 8. dubna roku 1993. Společně tehdy navštívili restauraci, odcházeli podle jeho výpovědi ale každý sám. "Já jsem šel dřív a ona tam zůstala se svou kamarádkou," uvedl dříve. Žena však do jejich bytu poblíž Vinohradského hřbitova již nikdy nedorazila.

Podle obžaloby ji domů doprovázel právě čtyřiapadesátiletý hrobník. Cestou se jí pokusil znásilnit. Oběť se začala bránit, proto ji uhodil tak silně, že spadla a rozbila si hlavu. Tělo pak nejspíš spálil.

Policisté tehdy prohledávali hroby

Kříž odmítal během soudního líčení vypovídat, chybělo tělo oběti a jediným důkazem o ženině smrti byly její kalhoty, které policisté krátce po jejím zmizení našli na hřbitově. Také tehdejší prohlídky stovek hrobů policisty k tělu nedovedly. Policejní pes sledující pachovou stopu ženy se bezradně zastavil před hřbitovní kapličkou.

Právě vinou důkazní nouze byl obžalovaný dnes odsouzen za pokus o znásilnění, za ublížení na zdraví s následkem smrti a za nelegální držení zbraně.

"S rozsudkem jsem celkem spokojen. Přesto se domnívám, že obžalovaný vraždil," komentoval soudní rozhodnutí státní zástupce Jiří Bednář.

Rozsudek zatím není pravomocný, protože si obě strany ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám