Hlavní obsah

Horský záchranář dostal za smrt lyžaře podmínku

Právo, mip
Liberec

Podmíněný trest dostal záchranář horské služby, do jehož čtyřkolky loni v lednu narazil na sjezdovce na Ještědu padesátiletý lyžař a svým zraněním později podlehl. Verdikt vynesl Okresní soud v Liberci. Zkušeného záchranáře už před rokem policisté obvinili z usmrcení z nedbalosti, hrozil mu až šestiletý trest. Proti podmínce se nyní na místě odvolal.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle Přemysla Pechláta, mluvčího Okresního soudu v Liberci, vzal soud v úvahu výsledek znaleckého posudku, který si nechala vypracovat policie. Znalci zjistili, že záchranář měl na čtyřkolce zapnutou pouze světelnou signalizaci, a správně měl použít i zvukovou.

„Soudkyně také dospěla k závěru, že obžalovanému nelze klást k tíži, že nejel zcela při kraji sjezdovky, jak je stanoveno podle normy ČSN. Neboť konkrétní okolnosti na místě mu to objektivně neumožňovaly,“ uvedl Pechlát.

Soud podle něj v rozsudku zmínil i to, že lyžař projížděl složitým místem na sjezdovce příliš velkou rychlostí a nebyl tak schopný na čtyřkolku se záchranářem zareagovat.

Záchranář jel k jinému případu

K tragickému střetu došlo na Ještědu loni v lednu mezi spodní částí lanové dráhy Černý vrch a křížením sjezdovek Liberecká a Skalka. Záchranář tudy na čtyřkolce projížděl k jinému zraněnému muži, který uvázl v nepřístupném terénu. Než k němu ale čtyřkolka stačila dojet, vyjel z místa zúžení sjezdovky lyžař a narazil do její přední části.

Muž byl nejdříve při vědomí a se záchranáři komunikoval. Pak ale upadal do bezvědomí a do nemocnice už byl dopraven v kritickém stavu. Tam pak i přes poskytnutou pomoc zemřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám