Hlavní obsah

Horolezec v Rumunsku zůstal viset zraněný na laně. Po telefonu pomáhali hasiči z Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští hasiči na lince 112 pomohli minulý týden skupině horolezců v Rumunsku. Ve čtvrtek o tom informovala mluvčí hasičů Kateřina Suchánská.

Foto: HZS hl. m. Prahy

Operační středisko Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy. Ilustrační foto

Článek

Na hasiče se obrátila v neděli odpoledne česky hovořící žena s tím, že její český kamarád je s dalšími sedmi lidmi v horách v Rumunsku, kde jeden jeho kolega spadl ze skály z výšky zhruba 60 metrů a visel zraněný na laně.

„Volající na zraněného viděl, a jelikož neuměl anglicky a s místními záchranáři by se nedomluvil, zavolal o pomoc kamarádce,“ popsala Suchánská s tím, že právě kamarádka zavolala na tísňovou linku 112.

Vyčerpaný Čech uvíznul na ferratě v Alpách, letěl pro něj vrtulník

Evropa

Operátorka Moravskoslezských hasičů se s Čechem v Rumunsku spojila, aby mu zavolala pomoc. Protože ale ona sama ani nikdo další na pracovišti neuměl anglicky, požádala o překlad pražskou kolegyni.

„Ta se spojila s rumunskou tísňovou linkou, přetlumočila jim všechny informace a z rumunské strany byla přislíbena pomoc a ještě během hovoru byly informace předány záchranným složkám,“ doplnila Suchánská.

Zhruba o dvě hodiny později vrtulník, který vzlétl krátce po přijetí tísňového hovoru, horolezce nalezl a byla pro ně vyslána záchranná skupina. Jak byla celá akce nakonec úspěšná, hasiči neuvedli.

Vrtulník vytáhl na Náchodsku ze skal hned dva zraněné za sebou

Krimi

Na to, že může v některých případech dojít k problémům s jazykovou bariérou, je podle Suchánské systém připraven.

„Střediska jsou navzájem hlasově i datově propojená a pracují zde jazykově vybavení operátoři. V případě, že v daném kraji jsou všichni operátoři disponující konkrétním jazykem zaneprázdněni, je možné se spojit s tísňovou linkou 112 v jiném kraji a požádat o tlumočení, případně hovor s žádostí o vyřešení na jiný kraj přepojit,“ poznamenala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám