Hlavní obsah

Horolezce na Matterhornu zachraňovali z Liberce

Právo, Zdeněk Seiner
Liberec

V neděli krátce před setměním přijali liberečtí hasiči tísňové volání tří českých horolezců. Byli v dosti svízelné a životu nebezpečné situaci ve stěně alpské velehory Matterhorn, na výstupové trase z italské strany.

Foto: Profimedia.cz

Sedmá nejvyšší hora Alp Matterhorn

Článek

„V době ohlášení na místě události panovalo nevlídné počasí, pršelo a teplota vzduchu byla okolo 2 °C. Volající oznámil, že jsou všichni promrzlí, vyčerpaní a nemají sil na návrat do horské chaty Refuge Duc des Abruzzes à l'Oriondé, odkud na výstup nastupovali,“ popsal situaci, jak ji dostal telefonem po tísňové lince, liberecký operační důstojník Daniel Jarolím.

Operační technik Tomáš Fotr ihned vytěžil nezbytné informace o místě ubytování (městečko Breuil-Cervinia), směru výstupu, nadmořské výšce a nezbytné GPS souřadnice volajícího. Na základě těchto údajů se podařilo velmi přesně lokalizovat polohu české skupiny, která se v té chvíli nacházela v nadmořské výšce 3200 metrů.

Informace putovala přes generální ředitelství Hasičského záchranného sboru a policejní presidium k záchranářům v oblasti Matterhornu.

„Za necelou hodinu operační důstojník zpětně kontaktoval oznamovatele a k radosti všech zjistil, že všichni tři čeští občané byli zachráněni pomocí vrtulníku,“ uzavřel popis dramatu se šťastným koncem Daniel Mlčoch, mluvčí HZS Libereckého kraje.

Proč se Češi dovolali právě do Liberce, hasiči blíže neupřesnili.

Reklama

Výběr článků

Načítám