Hlavní obsah

Horníka v karvinském podzemí zabil pásový dopravník

Právo, hon
KARVINÁ

Dvaačtyřicetiletý horník zemřel ve čtvrtek ráno na následky pracovního úrazu, který utrpěl v Dole ČSA v Karviné. Letos jde už o třetího horníka, který přišel na Karvinsku o život při práci.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters, Novinky
Článek

Podle mluvčí OKD Věry Breiové se horník zranil při manipulaci s pásovým dopravníkem. "V hloubce asi 900 metrů pod zemským povrchem utrpěl vážné zranění hlavy. Příčinu nyní vyšetřuje komise složená ze zástupců báňského úřadu, odborů, policie a vedení dolu," řekla Breiová.

První důlní tragédie se podle ČTK letos odehrála v Dole ČSM, kde na třiapadesátiletého horníka spadla výztuž stropu. Muž zemřel na místě. Stropnice se na vedoucího pracovní čety převrhla na překladišti.

Koncem července v podzemí OKD zahynul i čtyřicetiletý horník z Karviné, který opravoval signalizační zařízení na vratech. Při projíždění důlní lokomotivy se ale spustil plně automatický mechanismus a vrata se otevřela. Jedno z křídel vrat horníka přimáčklo ke stěně dolu.

Loni při práci v podzemí zemřeli tři horníci, o rok dříve to bylo šest lidí, v roce 2004 přišlo o život v dolech OKD čtrnáct lidí. Největší důlní neštěstí posledních let se stalo v březnu 2004. Tehdy zemřelo v Dole Lazy v Orlové při otřesu sedm horníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám