Hlavní obsah

Horlivá pražská policie zadržela na Cannafestu 35 lidí, v USA marihuanu legalizují

Praha

Pražská policie na víkendovém veletrhu konopí a léčivých rostlin Cannafest na Výstavišti zadržela 35 lidí pro podezření ze spáchání trestného činu. Zajistili také různé množství látek označených za drogy. V USA přitom jde v současnosti trend opačným směrem. Ve čtyřech amerických státech lidé v referendech minulý týden rozhodli, že marihuana pro rekreační účely bude legální.

Foto: David Mcnew, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle policie bylo 26 lidi zadrženo kvůli přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu, sedm lidí je podezřelých z nedovolené výroby drog. Další člověk skončil na policejní služebně kvůli výtržnictví a jiný kvůli podezření z násilí proti úřední osobě.

Policie pravidelně každý rok kontroluje návštěvníky Cannafestu. Podle pořadatelů jde o běžnou kontrolní činnost, s policií spolupracují. Příchozí mimo jiné předem na svém facebookovém profilu i přímo na místě upozorňují, čím mohou v oblasti drog porušit zákon nebo jak se mají chovat při policejní kontrole. Loni skončilo na služebně 33 lidí.

Celkem policisté v areálu Výstaviště zkontrolovali více než 700 lidí. Zjistili přitom 263 přestupků, z nichž většinu vyřešili uložením sankce v blokovém řízení.

"Kriminalisté v rámci veletrhu zajistili 220 kusů plodnic lysohlávek, cca 900 gramů marihuany, 27 gramů hašiše, čtyři gramy pervitinu a tři gramy kokainu," uvedla mluvčí policie Andrea Zoulová.

Mezinárodní veletrh Cannafest se konal od pátku do neděle, navštívily ho tisíce lidí. Představilo se na něm 250 firem z 25 zemí světa, což je zatím největší počet vystavovatelů v jeho sedmileté historii. Vystavovatelé nabízeli konopnou kosmetiku, oblečení z konopí, potraviny s konopím, pěstební techniku, semena konopí a kuřácké potřeby. Součástí akce byly odborné konference.

V Kalifornii mohou pěstovat

V Americe při nedávných prezidentských volbách lidé v několika státech souběžně hlasovali také o legalizaci marihuany, a to jak pro rekreační, tak léčebné účely. V prvním případě občané souhlasili v Kalifornii, nejlidnatějším státě USA, v Massachusetts, Nevadě a Maine. Ve druhém na Floridě, Severní Dakotě a Arkansasu.

Například dospělí starší 21 let budou moci v Kalifornii vlastnit unci (28,35 gramu) marihuany a pěstovat šest rostlin. Užívání marihuany k rekreačním účelům je už legální v Coloradu, státu Washington, Oregonu, na Aljašce a v oblasti hlavního města Washingtonu DC.

Do 15 gramů přestupek

Marihuana je v Česku zřejmě nejrozšířenější nelegální drogou. V zemi je povoleno setí pouze několika odrůd technického konopí. Příznivci marihuany složené z usušených a rozmělněných listů či okvětní části užívají konopí indické (Cannabis indica), které obsahuje mnohonásobně vyšší koncentrace psychoaktivní látky tetrahydrocannabinolu (THC).

Vládní nařízení určuje limity pro držení drog. Přechovávání do 15 gramů marihuany je podle něj přestupkem, v případě držení většího množství jde o trestný čin, za nějž mohou soudy uložit až rok vězení. Při pěstování do pěti rostlin konopí jde o přestupek, nad tento počet pak o trestný čin.

Léčba konopím je v tuzemsku legální, a to na zmírnění obtíží dospělých s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS. V praxi se ale zatím příliš nevyužívá.

Anketa

Souhlasíte s tím, že se policie zabývá zákroky proti uživatelům konopí?
Ano
29,5 %
Ne
70,5 %
Celkem hlasovalo 4645 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám