Hlavní obsah

Honzík Rokos byl předmětem, o který se bojovalo

Právo, Rudolf Prchal
ÚSTÍ NAD LABEM

Ve středu pokračoval v Ústí nad Labem proces s osmatřicetiletou Antonií Staškovou a padesátiletým Pavlem Greplem. Jsou obžalováni z vraždy pětiletého syna Staškové Jana Rokose. Soudce Ivan Elischer případ odročil na 5. září. Oběma obžalovaným hrozí až výjimečný trest doživotí. Motivem činu prý byla pomsta otci chlapce Romanu Rokosovi.

Foto: Rudolf Prchal, Právo

Podle psycholožky Stašková i Grepl pláčí jen sami nad sebou.

Článek

Obhajoba promítla soudu video, kterým chtěla dokázat, že se na návštěvy u otce Honzík netěšil, na nahrávce chlapec tvrdí, že jsou na něj táta i teta (přítelkyně Romana Rokose) zlí a bijí ho. Otec sledoval záběry klidně, obžalovaní se při pohledu na Honzíka rozplakali.

Zároveň byl přečten dopis bývalé známé, jež obviňuje Romana Rokose, že nese vinu na smrti chlapce. Antonii Staškovou znal, věděl, co je zač a přesto si s ní začal. Nyní žádá krvavé peníze za Honzíkovu smrt.

Chlapec by nejspíš zemřel i bez dušení

Před soudem vypovídal i lékařský znalec, který potvrdil, že rány nožem byly dvě a Honzík zemřel udušením. Připustil, že oběť byla po bodnutí v takém stavu, že by stejně zemřela, ať by byla dušena či ne. Aby byl Honzík zachráněn, muselo by se do nemocnice dostat během několika desítek minut.

Podle státní zástupkyně Lenky Bradáčové důkazy získané během vyšetřování svědčí o tom, že dvojice chlapce zavraždila loni 9. prosince mezi obcemi Žďárek a Strážky na Ústecku, a to zvlášť trýznivým způsobem. Oběť vložili do předem připraveného hrobu. Tělo Jana Rokose pak přemísťovali. Mrtvolu chlapce našli strážníci 28. prosince ve Zlatnících na Mostecku.

Pro soud je velmi důležité vyjádření psycholožky Štěpánky Tůmové. Podle ní jednala Stašková se svým synem jako s předmětem, o který se bojovalo. „Nenávist k otci převážila nad vším ostatním," uvedla znalkyně u soudu s tím, že si matka Honzíka nepřála, aby ho získal otec.

Oba pláčí hlavně nad sebou

Matka dítěte podle ní vůbec neprožívá pocit viny. Ze všeho naopak viní okolí. Podle psycholožky je dominantní a manipulovala Greplem, který je na ní závislý. Stejný názor má i znalkyně z oboru psychiatrie. Ta navíc uvedla, že oba demonstrují pocit viny a lítosti, ale jde vlastně o sebelítost. Ani Grepl není podle znalkyně schopen citového prožívání.

„Pláčí jen nad sebou," komentovala to psycholožka. Podle ní jsou intelektové schopnosti Staškové v normě, osobnost je výrazně poruchově strukturována ve smyslu smíšené poruchy osobnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám