Hlavní obsah

Hoffmann za zpěvu Internacionály nastoupil do vězení

Právo, Novinky, Jana Linková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prominent minulého režimu Karel Hoffmann nastoupil v pondělí krátce před polednem do pražské věznice Pankrác. Za mřížemi má strávit čtyři roky, neboť byl v souvislosti se srpnem 1968 odsouzen za sabotáž. Jeho příznivci mu na rozloučenou zazpívali Internacionálu.

Foto: Jiří Smutný

Při pohledu zpět by si řidič mohl hlavu ukroutit, ale do protisměru ji stejně neotočí

Článek

Hoffmann přijel k věznici za doprovodu desítek soudruhů a své dcery metrem. Když zazněly první tóny Internacionály, náhodně přihlížející lidé zkoprněli.

Hoffmann v pankráckém vězení podstoupí pouze zdravotní prohlídky. Pokud jej lékaři v příštích dnech označí za způsobilého, bude převezen do speciální věznice mimo Prahu. "V úvahu připadají například Ostrov nebo Kuřim," řekla ČTK mluvčí pankráckého vězení Jana Jodlová. V těchto věznicích jsou totiž oddělení pro tzv. nezařaditelné vězně, tedy pro důchodce, nemocné, nebo přestárlé odsouzené.

Nelze ale vyloučit, že lékaři Hoffmanna kvůli zdravotnímu stavu propustí.

Hoffmann: žádám spravedlnost, ne milost

Hoffmann trvá na své nevině. Před nástupem do věznice svolal do pražského sídla KSČM novináře, kterým přednesl své prohlášení. "O milost jsem nikdy nežádal a až do smrti budu žádat spravedlnost," uvedl Hoffmann v reakci na včerejší vyjádření prezidenta Václava Klause, který o jejím udělení uvažuje. [celá zpráva] Prý také chápe, že prezident je ve velmi těžké situaci. Na tiskové konferenci byl mj. přítomen i místopředseda KSČM Václav Exner.

Osmdesátiletý Hoffmann se stal nejstarším českým vězněm a také jediným komunistickým funkcionářem, který byl za události v srpnu 68 nepodmíněně potrestán.

Dnes se před novináři opřel do soudního procesu, jehož byl ústřední postavou. Nelíbilo se mu především to, že se stále měnila kvalifikace trestného činu, za který byl souzen. Jako vedoucí Ústřední správy spojů totiž nařídil v noci na 21. srpna 1968 vypnutí rozhlasových vysílačů. Stalo se tak právě v době, kdy předsednictvo ÚV KSČ vysílalo prohlášení odsuzující okupaci. Jeho počínání bylo dokonce označováno jako vlastizrada, nakonec byl ale odsouzen za sabotáž. [celá zpráva]

Hoffmann: okupaci bylo možné předejít

Hoffmann obvinil soudce, že co se týče jeho zdravotního stavu, nepřihlédli k odborným vyjádřením lékařů. Při soudních líčení prý byla patrná "zaujatost soudů a snaha ho za každou cenu odsoudit".

Z jeho slov pak vyplynulo, že veřejným objednavatelem byl polistopadový prezident Václav Havel. "Vstupu vojsk bylo možno předejít. Levicové složky ale selhaly. Byla to nejméně vhodná možnost záchrany socialismu. Jinak by už v roce 68 došlo k listopadu 89," dále konstatoval Hoffmann.

Po skončení tiskové konference zamířil v doprovodu svých příznivců k věznici na pražském Pankráci. Předtím ještě řekl, že je na nástup výkonu trestu připraven a hodlá za mřížemi pokračovat v popisování událostí, kterých byl jako člen nejvyššího vedení strany přítomen.

Anketa

Měl byl Karel Hoffmann dostat milost?
ano
46 %
ne
47,5 %
nevím
6,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2967 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Hoffmann dostal šest let za sabotáž

Předlistopadový politik Karel Hoffmann byl v pondělí pravomocně odsouzen za srpen 68. Vrchní soud jej nejen uznal vinným ze sabotáže, ale zároveň mu o dva roky...

Výběr článků

Načítám