Hlavní obsah

Hnědouhelné milióny vyráží do Švýcarska hledat nová delegace vyšetřovatelů

Právo, Jakub Troníček

Kvůli kauze divoké privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS) vyjíždí delegace českých státních zástupců a detektivů z protikorupční policie opět do Švýcarska. Od tamních kolegů chce získat další důležité dokumenty, které by mohly vrhnout světlo i na českou větev dlouholetého vyšetřování.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cestu do Švýcarska vyjednal ještě „zimní král“ pražského vrchního zastupitelství Stanislav Mečl.

Článek

Desetitisíce stran spisu přitom dostal teprve ve čtvrtek nový žalobce z olomouckého vrchního státního zastupitelství. Tam byla kauza předána poté, co se z ní vyloučil pro podjatost šéf pražských vrchních žalobců Vlastimil Rampula. Nový dozorující státní zástupce tak má jen tři dny na to, aby se ve značně složité kauze zorientoval.

„Samozřejmě není v lidských silách celý spis do neděle přečíst, nicméně cesta do Švýcarska je zajištěna tak, aby svůj účel splnila,“ řekl k tomu žalobce Petr Šereda, který má kauzu nově na starosti.

Podle něj do země pod Alpami jede kvůli MUS kromě policistů jako konzultant i zástupce pražských žalobců, který má celý případ nastudovaný. „Udělali jsme maximum pro to, aby to nebylo zbytečné, jinak bychom tam nejezdili,“ komentoval to Šereda.

Od Švýcarů bude podle svých slov vyžadovat několik vytipovaných dokumentů, řeč má být ale i o podobě budoucí spolupráce. Jednání, které má proběhnout v pondělí, domluvil ještě „zimní král“ pražského vrchního zastupitelství Stanislav Mečl, který úřad vedl v době mezi Rampulovým podzimním odvoláním a jeho nedávným, soudem posvěceným návratem do funkce.

Spis se bude studovat týdny

Právě Mečl poměrně razantně změnil směr, kterým se do té doby vleklé vyšetřování ubíralo. Zatímco za Rampuly státní zastupitelství nikdy jednoznačně neřeklo, zda České republice při privatizaci uhelných dolů vznikla nějaká škoda, pod Mečlovým vedením úřad údajnou škodu našel a také vyčíslil, a to v souladu se švýcarskými orgány na 3,4 miliardy korun.

Rampula na druhou stranu v minulosti několikrát zopakoval, že jednání exmanažerů MUS bylo nemorální, ale nikoliv trestné. K jakému pohledu na celou složitou kauzu se přikloní nový státní zástupce, nechtěl sám včera jakkoliv předjímat.

„Nejdříve se musím ve spisovém materiálu zorientovat, zjistit, co všechno se v něm od roku 2003 udělalo, a teprve potom nějak komplexně rozhodneme,“

řekl včera Šereda.

Jak dodal, byl vytvořen speciální tým tří státních zástupců, kteří se na analýze spisu budou podílet.

„Vyvineme maximální úsilí, abychom to obrovské množství materiálů nastudovali co nejdřív, rozhodnutí o dalším postupu nicméně rozhodně nepadne během několika následujících týdnů,“ poznamenal nový žalobce.

V Česku jsou exmanažeři MUS v čele s Antonínem Koláčkem podezřelí, že důlní společnost de facto vytunelovali, když ji od státu koupili za její vlastní peníze určené na likvidaci ekologických škod. Úřady už nicméně celou kauzu dvakrát uložily k ledu a nikoho z Koláčkovy skupiny neobvinily.

K tomu se ale odhodlali právě Švýcaři, když jim na účtech zablokovali téměř dvanáct miliard korun. V současné době je na skupinu podána v alpské zemi obžaloba pro podezření z praní špinavých peněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám