Hlavní obsah

Hledaný Pitr řekl Právu: O zatykači nic nevím

– PRAHA
Novinky, tom, Právo, pno, Novinky

Městský soud v Praze vydal v uplynulých dnech zatykač na jednoho z nejbohatších podnikatelů poslední doby Tomáše Pitra. Novinkám informaci potvrdil mluvčí policejního prezidia Pavel Hanták. Pitr Právu řekl, že o zatykači nic neví.

Článek

"Na základě příkazu k zatčení, který vydal Městský soud v Praze policie po osobě tohoto jména pátrá. Nezdržuje se v místě svého trvalého bydliště," uvedl pro Novinky mluvčí policejního prezidia Hanták.

Hledaný Tomáš Pitr Právu řekl, že o zatykači nic neví. "Jsem s rodinou v restauraci, malému synovi právě spadla vidlička na zem. Jak jsem řekl již před časem, o žádném útěku do zahraničí jsem neuvažoval, ani neuvažuji. To, že jste mi řekl, že na mě byl vydán zatykač, mě nijak nešokuje. V této zemi mě zvlášť po nedávném rozsudku nemůže nic překvapit," řekl Právu Pitr.

Mluvčí pražského městského soudu Luboš Vlasák uvedl, že informaci nemůže potvrdit ani vyvrátit. "Tyto informace nikdy nezveřejňujeme, jelikož by mohly ohrozit průběh kauzy," doplnil shodné stanovisko soudce Petr Novák.

Pitr zváží návrat do vlasti

Pitr ČTK v telefonickém rozhovoru řekl, že je od 23. prosince s rodinou na plánované dovolené ve švýcarských Alpách. Dovolenou si prý objednal u cestovní kanceláře již v září, což lze podle něj snadno ověřit. Navíc o jeho současném pobytu údajně ví řada lidí z jeho okolí. Návrat prý plánoval na 2. ledna, nyní ho zváží. "Netuším, co se to děje za zvůli, zaktivuji právníky a zvážím, co dál," řekl.

Šéf kriminální policie Petr Želásko ČTK sdělil, že soudce v zatykači naznačil, že by se Pitr mohl pokusit uprchnout. "Je zřejmé, že se (Pitr) pohyboval v prostředí osob, které mají kontakty do zahraničí a hojně jich využívají," uvedl. Podnikatel před časem například navštívil na Seychelských ostrovech uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře. Pitr tvrdí, že nikam uprchnout nechtěl. [celá zpráva]

Podnikatel Pitr je spojován s kauzou Unipetrolu. Pražským městským soudem byl nepravomocně odsouzen na osm a půl roku vězení za to, že před jedenácti lety žádal na finančních úřadech vyplacení DPH z obchodů, které se údajně neuskutečnily. Čeká jej ještě odvolací jednání u Vrchního soudu v Praze. Ten již jednou zrušil rozsudek, který Pitra osvobodil.

Podvody s DPH

Spolu s dalšími lidmi byl nepravomocně odsouzen za to, že od státu neoprávněně nárokoval vyplacení daně z přidané hodnoty. Po získání peněz se údajně obohatil o více jak 23 miliónů korun. Kromě toho se měl pokusit získat dalších přibližně sedm miliónů korun.

S dalšími společníky ovládá velkou část tuzemského potravinářského průmyslu a stojí za uskupením přibližně třiceti firem s miliardovou hodnotou.

Skupina, do které patří také Setuza je však nepřehledná a Pitr nevystupuje ve firmách jako majitel, ovládá je však spolu se svými společníky. Je také spojován s kauzou Unipetrolu.

Reklama

Související témata:

Související články

ČT: Krejčíře na Seychelách navštívil Pitr

Uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře navštívil na Seychelách podnikatel Tomáš Pitr, jehož skupinu premiér Jiří Paroubek (ČSSD) označil za původce mediální...

Výběr článků

Načítám