Hlavní obsah

Hlavní svědek v kauze Kajínek odmítl vypovídat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Klíčový svědek v případu doživotně odsouzeného Jiřího Kajínka, který se u plzeňského krajského soudu domáhá obnovy řízení, v úterý odmítl vypovídat. Vojtěch Pokoš je přitom jediný, kdo vražedný útok v roce 1993 přežil.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Soud má za úkol zjistit, zda existují nové důkazy, na jejichž základě by bylo možné Kajínkův proces obnovit. Odsouzený v roce 1998 za dvojnásobnou vraždu totiž stále trvá na své nevině. Obhajoba se přitom domnívala, že Pokoš změní svou původní výpověď, kterou Kajínka v minulosti usvědčil.

Jako druhý byl předvolán vězeň pražské pankrácké věznice Miroslav Brabec, který se s Pokošem sešel ve věznici v Ruzyni. Pokoš byl tehdy ve vazbě kvůli loupeži.

Střílející policisty znal, tvrdí další svědek

Jak Brabec dnes řekl soudu, Pokoš se mu svěřil, že před lety v borských serpentinách nestřílel na něho, jeho bratra Juliána Pokoše a podnikatele Štefana Jandu Kajínek ale policisté.

"S největší pravděpodobností je znát musel, když věděl, že se jedná o policisty," vysvětlil Brabec s tím, že za falešné svědectví bylo Pokošovi slíbeno propuštění. Kajínek pak doplnil, že Pokoš byl skutečně propuštěn dva týdny poté, co proti němu svědčil u soudu.

Nechte to být, řekl prý umírající

U soudu dnes vypovídala také Kajínkova sestra Miluše Rozsívačová, která dokreslila obrázek o Kajínkově dětství. Podle ní byl bratr ve škole oblíbený a bezproblémový. "Nikdy taky nenechal ubližovat slabším a zvířatům. Rozhodně nepocházíme z rozpadlého manželství, jak se zmiňovala některá média," mířila ke zpochybnění odborného posudku na Kajínka.

Dalším, kdo k případu hovořil, byl bývalý policista Jan Felcmann z Plzně, který byl v roce 1993 na místě činu jako jeden z prvních. "Dva muži byli v bílé mazdě, třetí ležel vedle vozu. Julian Pokoš ještě žil. Ptal jsem se ho, co se tam stalo a on, že nic. Když jsem se ptal znovu, odpověděl - to je jedno, nechte to být. Dělalo to na mě dojem, že o tom nechce mluvit," popsal soudu Felcmann.

Jednání pokračuje výslechy dalších svědků.

Velká šance na svobodu

Pokud by krajský soud povolil obnovu procesu, z Kajínka se stane nevinný a pouze trestně stíhaný muž. A protože jeho předchozí jedenáctiletý trest z roku 1991 za ozbrojenou loupež uplynul právě minulý týden, tak ve chvíli, kdy by plzeňští soudci povolili obnovu řízení, budou muset zároveň rozhodnout, zda Kajínek zůstane i nadále za mřížemi.

Kajínek se celkem třikrát pokusil o útěk

červenec 1994 - Při vycházce přeskočil zeď vycházkových dvorů věznice v Českých Budějovicích a prchl do města. Justiční stráž i policisté ho krátce nato dostihli na břehu Vltavy.

září 1996 - Přeřezal v noci okenní mříže cely ve valdické věznici. Po 20 minutách byl objeven na střeše jednopatrového přístavku ještě v areálu věznice. Bez odporu se vzdal.

říjen 2000 - Utekl z věznice na Mírově a policii unikal 40 dní. Speciální komando ho nakonec dopadlo v pražském bytě Marie Černé, manželky "orlického vraha" a jednoho z jeho spoluvězňů Ludvíka Černého.

Zdroj: vac 

Reklama

Související články

Advokát: Přeprava Kajínka byla nehumánní

Nájemný vrah Jiří Kajínek změnil načas bydliště. Vězeňská služba ho v noci na neděli převezla z valdické věznice do Plzně. Novinky o tom informoval Kajínkův...

Kajínek nestřílel, vypověděli svědci

Nechvalně známý vězeň Jiří Kajínek, který byl odsouzen za dvojnásobnou vraždu na doživotí, v pondělí po šesti letech opět stanul před soudem. Za zvýšených...

Výběr článků

Načítám