Hlavní obsah

Hlas v telefonu nabízel peníze za bitcoiny. Zvědavého seniora nezastavila ani banka

Dvaaosmdesátiletý muž z Brněnska se stal podle kriminalistů obětí podvodu uskutečněného přes telefon, když mu neznámý muž měl nabízet byznys týkající se kryptoměny bitcoin. Banka sice převod peněz zatrhla s podezřením na rizikovou transakci, po odblokování účtu následující den ale senior převod přeci jen uskutečnil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O případu v úterý informoval mluvčí policie Bohumil Malášek. Seniorovi z Brněnska se podle kriminalistů ozval neznámý muž přes telefon s nabídkou, že chce 82letému muži vrátit peníze za bitcoiny.

Senior později policistům podle mluvčího sám přiznal, že nevěděl, o co se jedná, ale kvůli zvědavosti v telefonickém hovoru pokračoval a přesně plnil požadavky muže ze sluchátka.

Jako houby po dešti. Přibývá podvodů zaměřených na fanoušky kryptoměn

Bezpečnost

„Senior si nainstaloval do počítače program umožňující jeho vzdálenou správu. Na požádání se přihlásil i do svého bankovního účtu. Potom se s neznámým volajícím dohodli na přerušení hovoru a vyčkání na dokončení transakce. Po krátkém čase se neozval samozvaný finančník, ale zástupce banky,” upřesnil mluvčí.

Senior chtěl zhodnotit úspory. Internetový podvodník z něj vytáhl čtvrt milionu

Bezpečnost

Banka vyhodnotila transakci jako podezřelou a účet z bezpečnostních důvodů zablokovala. Jenže senior den poté účet nechal odblokovat, načež se podle kriminalistů opakoval scénář z předchozího dne včetně důchodcovy spolupráce s telefonistou.

Jihlavští kriminalisté prověřují podvodné nabídky investování do kryptoměn

Bezpečnost

Muže z Brněnska další den čekalo značné překvapení, když vyrazil do banky pro výpis. „Zjistil, že mu z konta zmizelo skoro 400 tisíc korun,” dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Z cizího účtu prosázel statisíce korun

Cizí účet použil pro ukojení své hráčské vášně na webu zatím neznámý hráč, po kterém pátrá policie. Muže z Přerovska připravil o statisíce korun. Právo...

Výběr článků

Načítám