Hlavní obsah

Havířovem se rozšířil zápach, radnice doporučuje nevětrat

Novinky, kub
Havířov
Aktualizováno

V Havířově v Moravskoslezském kraji se ve čtvrtek rozšířil zápach, obyvatelům se v ulicích špatně dýchá. Kvůli zápachu jednala bezpečnostní rada města, úřad lidem doporučil nevětrat. Hasiči případný únik chemikálie z některého z průmyslových areálů nezjistili, ve hře je rovněž vliv inverzního počasí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Radnice po dopoledním jednání vydala pro obyvatele doporučení, aby nevětrali. Příčinu zápachu zjišťovali hasiči, původní podezření z úniku chemikálie z některého z průmyslových areálů se ale nepotvrdilo. Již dříve byl rovněž vyloučen únik plynu.

„Zápach je momentálně již rozptýlený,” sdělila Novinkám krátce před 14. hodinou mluvčí radnice Michaela Adamcová.

Obyvatelé se podle ní začali hlásit kolem 11. hodiny, zhruba dvacítka občanů si stěžovala na velmi nepříjemný puch. „Proběhla měření v ovzduší i v Ostravě, kde obyvatelé také hlásili zápach,” řekla mluvčí. Radnice rovněž neměla informace o tom, že by lidé museli vyhledat lékařskou péči. Podle Adamcové lidem spíše vadil nepříjemný zápach.

Mluvčí hasičů Petr Kůdela sdělil, že jeho kolegové nebezpečnou koncentraci chemikálií nikde ve městě nezjistili. Podle jeho odhadu by mohlo být příčinou zápachu inverzní počasí, při kterém dochází ke zvýšení koncentrace škodlivých látek v ovzduší.

Zhruba sedmdesátitisícový Havířov vznikl v 50. letech minulého století při rozvoji těžebního a hutního průmyslu, v současnosti v něm funguje několik průmyslových zón.

Reklama

Výběr článků

Načítám