Hlavní obsah

Hasiči zasahovali kvůli orkánu Friederike u stovek událostí. Udeřil 11 let po Kyrillu

Novinky, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Popadané stromy, dopravní nehody, poškozené střechy. Přesně 11 let poté, co se přes Česko přehnal pustošivý orkán Kyrill, zaměstnal české hasiče orkán Friederike. Za celých 24 hodin dne 18. ledna poskytli technickou pomoc v 693 případech, sdělila v pátek mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Zaoralová.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči v Olomouckém kraji během zásahuVideo: Novinky

 
Článek

V Ústeckém kraji zasahovaly jednotky hasičů od 16:30 odpoledne do 7:30 ráno u 152 nahlášených událostí, převážně u spadlých stromů na silnice, elektrická vedení či železniční tratě. V dalších případech to byly stromy opřené o dům nebo plot, uvolněné střechy, antény, střešní tašky, plachty, reklamní tabule nebo opadaná omítka. Nejvíc událostí bylo podle Zaoralové v Děčíně, kde jich bylo 102.

Foto: HZS Ústeckého kraje

Hasiči v Děčíně zasahují u popadaných stromů na silnici

Hasiči v Karlovarském kraji vyjížděli k desítkám výjezdů, během několika málo hodin zasahovali u 42 událostí popadaných stromů na silnice či dráty elektrického vedení. V podvečerních hodinách příval nových událostí ustal.

Ve Středočeském kraji šlo o zhruba šest desítek zásahů, převážně o popadané stromy, ulámané větve či utrhané plechy na střechách domů.

Foto: HZS Olomouckého kraje

U Ramzové na Jesenicku skončilo osobní vozidlo z části v potoce

Olomoucký kraj kromě popadaných větví a stromů trápilo také několik dopravních nehod. U Ramzové na Jesenicku skončilo osobní vozidlo z části v potoce, u druhé události nedaleko Moravského Berouna došlo k poškození osobního automobilu po najetí do příkopu.

„Nejnáročnější několikahodinový zásah řešily dvě jednotky hasičů na komunikaci směr Opava poblíž Moravského Berouna. Několik nákladních vozidel ve zmiňovaných místech, přesněji u Ondrášova, zůstalo odstaveno v kopcích. Vlivem silného větru došlo k vytvoření sněhových jazyků a zátaras. Jedno z vozidel navíc zůstalo zapříčeno přes oba jízdní pruhy a na několik hodin zcela zastavilo průjezdnost na komunikaci,“ sdělil mluvčí olomouckých hasičů Zdeněk Hošák.

Foto: HZS Olomouckého kraje

V Olomouckém kraji zůstalo několik kamiónů odstaveno v kopcích

Jedenáct spadlých stromů eviduje také Pardubický kraj. Dále pardubičtí hasiči zasahovali u poškozených střech, kdy na střeše v areálu bývalé Tesly odlétávaly poškozené plechy a v Chrasti na základní škole se utrhla gumová izolace na jedné třetině střechy. Hasiči použili k zatížení pytle s pískem.

Foto: HZS Pardubického kraje

Hasiči v Pardubickém kraji ze závějí tahali kamion v Pomezí i Červené Vodě

„Hasiči ale i nadále během dne vytahovali několik zapadlých kamiónů v obci Bystřec, tahali kamión ze závějí v Pomezí i Červené Vodě. Z potoka v Radiměři hasiči vytahovali osobní automobil. Převrácený prázdný přívěs převraceli hasiči v Litomyšli zpět na kola pomocí navijáku a jeřábu,“ uvedla mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

Ve Zlínském kraji u obce Loučka sfoukl vítr náklaďák ze silnice. „Dokonce způsobil i vyvrácení náklaďáku s přívěsem mimo silnici,“ řekl mluvčí policie Vladislav Malcharczik.

Foto: Policie ČR

Silný vítr sfoukl nákladní auto ze silnice

I přes stovky zásahů lze škody po orkánu Friederike v Česku považovat za malé. Již zmíněný Kyrill z roku 2007 například napáchal výrazné škody na lesních porostech, zejména pak v okrese Klatovy v šumavských lesích. Vichr tehdy zničil okolo tří miliónů metrů krychlových dřeva, v místě řádil přes osm hodin.

Hasiči si však zřejmě neoddychnou ani v následujících hodinách či dnech, i když vítr utihl. Meteorologové v pátek varovali před silným sněžením. Podle Českého hydrometeorologického ústavu může v jihozápadní polovině území napadnout až deset centimetrů sněhu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám