Hlavní obsah

Hasiči při požáru oživili muže bez známek života

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lhota u Vsetína

Dramatické chvíle provázely v noci na čtvrtek zásah hasičů při požáru domku ve Lhotě u Vsetína. Ze zakouřeného domu vyvedli seniorku a oživili i jejího syna, který už nejevil známky života. Hasiči byli na místě za několik minut, ale nalezení samotného požáru jim trvalo delší čas, než si všimli kouře unikajícího z podkrovního okna.

Článek

"Do uzamčeného domu se hasiči dostali násilím přes vchodové dveře i dveře do sklepa. V dýchacích přístrojích pronikli do zcela zakouřeného rodinného domu. Uvnitř nebylo vůbec vidět,“ uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

"Hasiči proto museli dům prohledávat hmatem a na kolenou. Podařilo se jim najít seniorku, která byla silně nadýchaná nebezpečným kouřem. Vyvedli ji na čerstvý vzduch, kde se jí ulevilo. Sedmasedmdesátiletá žena hasičům stačila oznámit, že je v domě ještě její syn,“ dodal mluvčí.

:. Hasiči ze zakouřeného domu vyvedli seniorku a oživili i jejího syna, který už nejevil známky života.FOTO: HZS Zlínského kraje

Obtížné prohledávání pokračovalo v celém domě. Až v obývacím pokoji narazili hasiči na muže bez známek života. "Tělo vynesli z domu a okamžitě zahájili masáž srdce i umělé dýchání. Po opakovaných oživovacích pokusech se podařilo šestačtyřicetiletého muže přivést k životu. Přispěla k tomu i přivolaná posádka zdravotnické záchranné služby. Zdravotníci v sanitce udržovali jeho základní životní funkce a oba pacienty odvezli do nemocnice,“ doplnil Mitáček.

Pes a papoušek požár nepřežili

Celková likvidace požáru pak trvala hasičům více jak hodinu. K odvětrání domu použili přetlakovou ventilaci. Při prohlídce domu našli také uhynulého psa a mrtvého papouška.

Vyšetřování příčin požáru pokračuje ve čtvrtek dopoledne. Škoda byla vyčíslena na 150 tisíc korun, zásahem hasičů se podařilo uchránit majetek nejméně za jeden milión korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám