Hlavní obsah

Hasiči po příjezdu z Řecka: Únava se kumulovala, hasili jsme od rána do západu slunce

Brno

Extrémní teploty, boj s neustále se rozhořívajícími požáry, minimum času na odpočinek, natož na regeneraci. Tak vypadala mise českých hasičů, kteří v úterý odpoledne dorazili z Peloponéského poloostrova zpět do vlasti.

Hasiči, kteří pomáhali v Řecku hasit lesní požáry, se vrátili zpět do Česka.Video: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Na volání Řeků o pomoc reagovali Češi před deseti dny, kdy se na jih vydalo 36 hasičů s 15 vozidly.

„Ujeli jsme 2460 kilometrů za 52 hodin. Minulé pondělí hned po příjezdu jsme z chodu zajistili budování kempu a dostali jsme na starost operační sektor, kde jsme nasadili všechnu techniku,“ popsal velitel jednotky Richard Franc s tím, že na odpočinek po dlouhé cestě nebyl čas.

Záběry z dronu na řecké spáleniště. Po zlepšení zemi čekají opět vedra a vítr

Evropa

Schopnosti českých hasičů řádně prověřil hned následující den. „V údolí, kde jsme byli nasazeni, došlo k rychlému rozvoji požáru. Byli jsme sami, bez podpory dalších zahraničních kolegů. Povedlo se nám uchránit několik desítek domů. Další dny jsme společně s Němci a Francouzi dohašovali a lokalizovali ohniska, která hrozila dalším rozvojem,“ popisoval Franc poté, co po 62hodinové cestě vystoupil v Brně z auta.

V akci byli hasiči každý den od půl osmé ráno do západu slunce. „Únava se kumulovala. Musím také smeknout před tím, jak a s jakými prostředky jsou schopni řečtí hasiči reagovat. Standard vybavenosti našich jednotek je na podstatně vyšší úrovni,“ dodal Franc.

Čeští hasiči dorazili do Řecka na pomoc s požáry

Evropa

Při požárech v Řecku pomáhali hasiči z více než dvou desítek zemí. Po zlepšení situace zahraniční týmy včetně českého odjely. Lesní požáry, které v předchozích týdnech zasáhly zejména Peloponés a ostrov Euboia, byly nejhoršími lesními požáry v Řecku od roku 2007.

Řecko trápí lesní požáry každý rok, letošní jsou ale výjimečné, zejména kvůli velmi vysokým teplotám, které přesahovaly i 40 stupňů Celsia.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Hasiči z Řecka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám