Hlavní obsah

Hasiči likvidovali jedy v bývalých uranových dolech

Právo, Jindra Pašková
TACHOV

Hasiči, policisté a specialisté byli v pondělí v pohotovosti na Tachovsku. Zaměstnaly je jedy nalezené v bývalém objektu Uranových dolů u šachty Vítkov II u Oldřichova. V prostoru našli tři decilitry rozlité rtuti, kyselinu solnou v barelu a dva sudy s neznámou látkou.

Článek

V areálu se v minulosti těžil uran. "Objekt dříve sloužil k čištění důlní vody," informoval velitel hasičských jednotek z Tachova Jaroslav Klíma. Z původních budov tu zůstal jen prázdný objekt a v něm zapomenuté látky. Jeden z barelů obsahoval zhruba 40 litrů kyseliny solné.

Rtuť zajistili a odvezli k likvidaci odborníci, kteří látku odstranili chemickou cestou. Nešlo o velké množství. "Nebylo to víc než půl kilogramu," dodal zasahující odborník. O likvidaci zbývajících chemikálií se postará firma Diamo.

Nález oznámil starosta obce Kočov Miroslav Pešek. Obec chce objekt, který na konci června převzala do nájmu od firmy Diamo, využít pro své potřeby. "Hodláme tu vytvořit dřevovýrobní firmu," uvedl starosta obce.

"Chceme tu mít hlídače, který by tu i bydlel," dodal. V posledním období tu podle něj řádili vandalové a zloději. "Minulý týden tu někdo vytloukl 40 oken. Dokonce jsem tu několik osob nachytal. Utekli. Venku byl nachystaný hliník, který jsem uklidil do budovy. Vrátili se pro něj dřív, než přijela policie," dodal starosta. Domnívá se, že rtuť se rozlila právě při vykrádání objektu.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám