Hlavní obsah

Hala a Sisák přišli na policii

Praha
Aktualizováno

Právník Ivo Hala a podnikatel Petr Sisák se ve středu dostavili na policii, aby podali vysvětlení. Právo o tom informoval Halův advokát Lukáš Trojan, informaci o Sisákovi přinesl server Aktuálně.cz. Muži patří mezi 14 obviněných v insolvenční kauze, která se týká nezákonné manipulace s insolvenčními řízeními, poškozování věřitelů nebo ovlivňování soudců.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Policisté odvádějí spoutaného advokáta Ivo Halu (uprostřed) z policejního sídla na pražském Perštýně

Článek

„Klient se dostavil na základě předvolání na protikorupční policii,“ řekl Právu Halův advokát Lukáš Trojan a později doplnil: ”Následně byl zadržen a policie mu předala obvinění. Seznámili jsme se se spisem, výslech bude probíhat odpoledne.“

Policie s Halou nyní provádí úkony po zadržení a lze předpokládat, že bude také navrhovat vzetí obviněného do vazby.

Stejně jako u právníka Haly postupovala protikorupční policie ve středu i v případě podnikatele Petra Sisáka, který s ním dorazil kolem 10. hodiny ranní na policejní služebnu na pražském Perštýně.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Podnikatel Petr Sisák (uprostřed) ve středu přišel na služebnu policie, kde byl zadržen.

„Klientovi bylo ihned předáno usnesení o zahájení trestního stíhání a očekává se, že bude vyslechnut. Z obsahem usnesení o zahájení trestního stíhání se teprve seznamujeme a samozřejmě proti němu bude podána stížnost. Lze očekávat podle dosavadního postupu policie, že bude podán návrh na vzetí do vazby,“ sdělila ve středu Právu Sisákova obhájkyně Kateřina Buďveselová.

Zároveň popřela, že by podnikatel měl předem jakékoli poznatky o pátečním zatýkání v kauze kolem Via Chem Group, a proto byl v zahraničí. „Není pravdou, že by náš klient disponoval informacemi o chystaných úkonech policie, byl na plánované služební cestě,“ uvedla Buďveselová. Na dotaz Práva, odkdy, proč a kde přesně byl Sisák v cizině, ale neodpověděla.

Obviněno 14 lidí

Protikorupční útvar koncem minulého týdne vtrhl do sídla ústecké společnosti Spolchemie a na Krajský soud v Českých Budějovicích, kde zadržel a posléze také obvinil čtrnáct lidí.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Na snímku Halovi advokáti Lukáš Trojan (vlevo) a Tomáš Gřivna opouštějí budovu policejního sídla na pražském Perštýně, poté co jejich klient zůstal v cele předběžného zadržení.

Sisáka ani Halu se při pátečním zásahu policie nepodařilo zadržet. Deník Právo již v pondělí informoval, že citlivé informace o chystané razii s krycím názvem Hangár související s kontroverzním finančníkem Petrem Sisákem unikly se značným předstihem do tuzemského podnikatelského prostředí.

Sám Sisák v úterý ve svém prohlášení stejně jako Hala jakoukoli vinu odmítl a celou kauzu označil za absurdní.

Kauza se týká komplikované insolvence zadlužené společnosti Via Chem Group. Tu podle všeho ovládá Sisák a držela v ústecké Spolchemii zhruba třetinový podíl.

Celý případ souvisí také s kontroverzní společností Key Investments, která mj. radnicím Prahy 6, 10, 13 a Sokolova za stamilióny prodala bezcenné dluhopisy zmíněné Via Chem Group.

Podle zjištění Práva se kauza týká rovněž fotbalového klubu SK Slavia Praha, který až do loňska vlastnil někdejší ministr dopravy za ODS Aleš Řebíček. Toho údajná organizovaná zločinecká skupina pod vedením Sisáka měla obrat o necelých 25 miliónů.

Čtyři lidé ve vazbě

Policisté skupinu obvinili z řady trestných činů, které se týkají zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčním řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo za účast v organizovaném gangu. Právní kvalifikace není u všech obviněných osob stejná.

Čtyři obviněné soud poslal do vazby kvůli obavám, že by mohli ovlivňovat svědky nebo pokračovat v trestné činnosti. Nejpřísnější trest, až 12 let vězení, hrozí obviněným, kteří podle policie ovlivňovali soudce.

Policisté v souvislosti s touto kauzou zapečetili kancelář českobudějovického soudce Miroslava Veselého, který má konkurz Via Chem Group na starosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám