Hlavní obsah

Hackera, který v Česku i v cizině napadl rekordních 1500 počítačů, lapila policie

– Brno
Novinky, Ondřej Kořínek

Dva roky pracovali policisté s bezpečnostními pracovníky na dopadení hackera, který podle nich napadl rekordních 1500 počítačů s operačním systémem Linux. Z nich získal data a přihlašovací údaje, které si následně schovával či používal pro napadení dalších systémů.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kriminalisté se případem začali zabývat po upozornění bezpečnostním týmem CSIRT-MU Masarykovy univerzity. Jak vyšetřovatelé později zjistili, hacker se do počítačů dostával od roku 2007, a to jak na území ČR, tak i v cizině.

„Poté, co se do počítače naboural, získal administrátorská oprávnění a dostal se tak nejen k datům uloženým v zařízení, ale i k přihlašovacím údajům všech uživatelů, kteří se k tomuto systému následně přihlásili. K tomuto využíval škodlivého softwaru, který sám vytvořil,“ informovala mluvčí policie v Brně Petra Vedrová.

Kriminalisté napočítali 1500 takových napadení. Nad systémy Linux měl poté 36letý hacker z Brněnska naprostou kontrolu včetně e-mailové pošty.

Hacker se přiznal 

Případ je podle policie rekordní v počtu napadených počítačů a svou sofistikovaností a technickou vyspělostí metod, které pachatel k této činnosti používal.

Do složitého pátrání internetem se zapojili jak odborníci z bezpečnostního týmu CSIRT-MU Masarykovy univerzity v Brně, tak i lidé z Fakulty informačních technologií Vysokého učení technického a sdružením CESNET.

Muž byl obviněn z trestných činů neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a opatřování a přechovávání přístupového zařízení a hesla k počítačovému systému.

„Obviněný se k trestné činnosti doznal, v případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody v trvání dvou let. Výše hrozícího trestu se však ještě může změnit dle výsledků dalšího vyšetřování. Jedním z jeho cílů je také objasnění hackerova motivu a zejména pak způsob následného využití neoprávněně získaných dat,“ uzavřela Vedrová.

CSIRT-MU je bezpečnostní tým Masarykovy univerzity. Zabývá se nejen řešením bezpečnostních incidentů, ale také detekcí těchto incidentů v univerzitní počítačové síti a osvětou uživatelů v oblasti počítačové bezpečnosti. Zdroj: Masarykova univerzita

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám