Hlavní obsah

Hacker, který se skrýval u rodičů v Ostravě, nechtěl u soudu vypovídat

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi dlouho se dařilo ukrývat před spravedlností odsouzenému počítačovému hackerovi Lumíru Heričovi z Ostravy, který se v roce 2006 naboural do bankovních účtů desítek studentů Ostravské univerzity a Vysoké školy báňské. Muže, který byl později odsouzen jako uprchlý na šest let, dopadli letos na jaře lovci lebek v bytě jeho rodičů v Ostravě-Svinově, kde byl zabarikádovaný. Poprvé stanul u soudu v úterý.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie v Ostravě dopadla osm let hledaného hackeraVideo: Novinky

 
Článek

K překvapení všech se Herič rozhodl, že nebude vypovídat, přestože o opětovné veřejné projednání svého případu sám požádal.

Podle odborníků se podařilo Heričovi objevit slabinu v internetovém bankovnictví. Chybělo jen málo a z bankovních účtů osmi desítek studentů ostravských vysokých škol zmizely tři milióny korun.

Podle obžaloby se Herič rafinovaným způsobem zmocnil bezpečnostních a identifikačních údajů k jejich účtům. Podařilo se mu nabourat do počítačů dvou ostravských vysokých škol, ze kterých studenti prováděli bankovní operace pomocí služby internetového bankovnictví. Herič do počítačů nainstaloval speciální software, který zaznamenal stisky jednotlivých kláves, a výsledky si pak stáhl do svého počítače. Tak se mu podařilo získat přihlašovací údaje k účtům nic netušících studentů.

Foto: Aleš Honus, Právo

Lumír Herič v jednací síni ostravského krajského soudu

Ukrýval se u rodičů

Banka ale podezřelé bankovní transakce zaznamenala a obrátila se na policii. Ve čtyřech případech peníze z nabouraných účtů sice odešly, banka ale hned zareagovala a stáhla je zpět. Zároveň zvýšila zabezpečení transakcí prováděných přes internet.

Protože Herič po svém zadržení požádal o obnovu procesu s tím, že se chce hájit, musel mu soud ze zákona vyhovět. V úterý se ale překvapivě rozhodl, že vypovídat nebude. Důvodem je skutečnost, že domovní prohlídku, kterou u něj policisté provedli, byla podle jeho názoru nezákonná. Soudkyně proto jednání přerušila do středy, kdy budou vypovídat svědci.

Foto: Aleš Honus, Právo

Dům, ve kterém byl hacker dopaden.

Dům, ve kterém se odsouzený hacker skrýval, se nachází na konci slepé ulice ve velmi odlehlé části Ostravy-Svinova. Sousedé o tom, že byl Herič odsouzen, věděli. „Mezi lidmi se povídalo, že je uprchlý a že je asi v zahraničí. Ani ve snu nás nenapadlo, že by se mohl ukrývat doma. Nikdy jsme ho za celou dobu neviděli,“ řekla žena, která bydlí ve stejné ulici.

Zadržení letos v květnu přitom bylo velmi dramatické. [celá zpráva]

„Policisté museli nakonec na místo povolat hasiče a použít jejich hydraulické zařízení k otevření dveří. I po otevření dveří se však hledaný odmítl vzdát, schoval se do skříně a nakonec se snažil přesvědčit policisty o tom, že není tím, koho hledají," řekla policejní mluvčí Markéta Janovská.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám