Hlavní obsah

Guru Jára je přes dva roky ve vazbě na Filipínách. Jednání ustrnula na mrtvém bodě

Jaroslav Dobeš alias guru Jára je více než dva roky ve vazbě na Filipínách, aniž by jej tamní úřady vydaly do České republiky. Nenutí je k tomu žádná mezinárodní smlouva a jednání mezi oběma státy ustrnula na mrtvém bodě, řekl na dotaz Novinek mluvčí ministerstva spravedlnosti Jakub Říman. Dobeše soud poslal na deset let za mříže za znásilňování žákyň jeho školy, odvolací soud ale rozsudek zrušil. Stání zatím pokračovat nemůže.

Foto: Philippine National Police

Jaroslav Dobeš alias Guru Jára po zatčení na Filipínách

Článek

Dobeš byl zadržen v polovině května 2015 ve městě Dapa na ostrově Siargao spolu se spolupachatelkou Barborou Pláškovou. Následně byl převezen do imigrační vazby, kde je dosud.

Ministerstvo spravedlnosti o vydání Dobeše nežádalo, protože s Filipínami nemá Česká republika uzavřenou žádnou smlouvu o vydávání zadržených. „Ministerstvo se již dříve obrátilo na filipínskou stranu s dotazem na možnost extradice na základě tzv. reciprocity, avšak filipínská strana v tomto směru sdělila, že takový postup filipínské právo neumožňuje,“ řekl Novinkám mluvčí ministerstva spravedlnosti Jakub Říman.

Foto: repro Poetrie

Guru Jára, jak se prezentuje ve svých obrazech na stránkách Poetrie.

Česká republika tak vyčkává, dokud nebude rozhodnuto o deportaci, která je v kompetenci Filipínců. „Pokud Jaroslav Dobeš nebude vyhoštěn z Filipín, bude další postup ve věci zvážen s přihlédnutím ke konkrétním okolnostem a po konzultaci s příslušným soudem,“ konstatoval Říman. Podobná je podle něj i situace u Pláškové.

Ve vazbě se oženil

Podle mluvčí Krajského soudu v Brně Evy Sigmundové byl odsuzující rozsudek zrušen Vrchním soudem v Olomouci poté, co obžalovaní byli zadrženi na Filipínách a nelze už tudíž proti nim vést řízení jako proti uprchlým. „Tento stav trvá dosud, soud nemůže jednat. Mezinárodní spolupráce nefunguje a nemohou být podniknuty další kroky,” vysvětlila Sigmundová.

Krajský soud poslal Dobeše za mříže v říjnu 2014. Podle obžaloby znásilnil osm žen, které se účastnily seminářů v esoterické škole Poetrie. Ty se zaměřily na očistu od předchozích partnerských vztahů. Jde o takzvanou tantrickou liturgii.

Guru Jára věřil, že s pomocí krátkých souloží dovede zbavit ženy traumat, tedy háčků, které v životě nasbíraly. Až do roku 2007 stihl „odháčkovat” 350 žen, některé ovšem tuto praktiku nepodstoupily dobrovolně a dodnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou.

Deník Blesk v červnu napsal, že se Dobeš ve vězení oženil s 33letou Japonkou, která za ním dojížděla do vězení. Obřad se konal přímo za mřížemi s hosty z několika zemí včetně ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Guru Járu zatkli na Filipínách

Filipínská policie zadržela na ostrově Siargao Jaroslava Dobeše, kterého loni v říjnu zlínský soud poslal v nepřítomnosti na deset let do vězení. Muž...

Výběr článků

Načítám