Hlavní obsah

Gross: Šance na dopadení atentátníka je stále větší

PRAHA

Šance, že se policii podaří odhalit a snad i dopadnout pachatele nedělního atentátu na majitele kasina v centru Prahy, je čím dál větší. Policie má totiž podle premiéra Stanislava Grosse nové indicie. "Můj optimismus je spíše posílen, nežli zklamán za ty poslední dny a hodiny," řekl ČTK ve čtvrtek Gross.

Článek

Bližší informace k totožnosti útočníka nechtěl premiér s ohledem na vyšetřování prozradit. Neřekl ani, zda je pachatel ještě v republice. Spekulace izraelského tisku, že jde o muže jménem Ouli Boulgaria z Balkánu, také nekomentoval. "Vše řekne policie, až bude moct," uvedl pouze.

Gross zároveň popřel, že by uvažoval o zavření kasina Na Příkopě, jak o tom informoval izraelský deník Haaretz. Premiér ČTK řekl, že mu to neumožňují české zákony. "Ale upřímně řečeno, kdybych takovou legislativní možnost měl, tak bych jí nepochybně využíval," prohlásil Gross.

Izraelský deník podle něj zřejmě interpretoval snahu české vlády zpřísnit udělování licencí kasinům. Novelu loterijního zákona chystá ministerstvo financí, vláda by se jí mohla zabývat už na podzim.

Náměstek policejního prezidenta Jaroslav Macháně upřesnil, že nové poznatky vzešly z intenzivní spolupráce s izraelskou policií. "Jsem také optimista," uvedl. Podle něj informace izraelských detektivů v minulosti umožnily označit několik lidí z okolí Abutbula a jeho kasina za nežádoucí a vyhostit je z České republiky.

Útočník prý měl dva granáty

Neúspěšný atentátník zaútočil v neděli po poledni, kdy se pokusil vhodit do auta majitele kasina Royal Assafa Abutbula ruční granát. To se mu nepodařilo, proto jej kopl pod vůz, který explozi také patrně zmírnil. Vymrštěné střepiny zasáhly a lehce zranily 18 lidí, většinou sedících na blízké zahrádce. [celá zpráva]

Izraelskému podnikateli ani přítomné ochrance se nic nestalo. Macháně přitom MF Dnes potvrdil, že pachatel měl i druhý granát, který hodlal použít. Podnikatelův vůz prý dokonce krátce pronásledoval, ovšem nakonec jej už neohrozil.

V pozadí útoku podle policie stojí rivalita dvou mocných izraelských klanů, kteří bojují o sféru vlivu nad hernami a kasiny v cizině. Přímo v Izraeli jsou totiž hazardní podniky zakázané.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám