Hlavní obsah

Gross popírá, že koupil podíl za 300 miliónů, je to prý méně

Právo, Jitka Götzová, Anna Bortlíčková
PRAHA

Bývalý premiér Stanislava Gross popřel, že ho akcie ve společnosti Moravia Energo, kde je majoritním majitelem multimiliardář Tomáš Chrenek, vyšly na 300 miliónů korun. Gross přes zprotředkovatele vlastní ve firmě třetinový podíl.

Článek

"Je to úplný nesmysl, cena byla o řád nižší. Je jasné, že úvěr 300 miliónů by asi nikdo neposkytl," napsal v úterý Gross Právu v SMS. Neuvedl ale, jakou hodnotu akcie mají.

Stamiliónová suma se v pondělí objevila s týdeníku Euro. Gross tvrdil, že si na nákup vzal úvěr, neřekl ale, kdo mu jej v takové výši poskytl. O úvěru prý nevěděla ani jeho žena.

"Částka 300 miliónů korun za třicetiprocentní podíl je vysoce nadhodnocená," řekl Právu i předseda představenstva společnosti Moravia Energo Bohuslav Bernátek a dodal, že podle jeho odhadu se jedná o částku mnohonásobně nižší.

Několik desítek miliónů

"Stačí se podívat na internet na naši výroční zprávu a každý zjistí, že hodnota vlastního jmění společnosti je 245 miliónů korun," poznamenal.

Z toho lze odvodit, že třicetiprocentní podíl může vyjít na 70 miliónů. Hodnota balíku, který Grossovi koupili, je ovšem podle Bernátka otázkou nabídky a poptávky.

Získaný podíl Grossovi nedává prakticky žádná práva. "Jediné, co může, je zablokovat konání první valné hromady, kde musí být podle stanov společnosti 75procentní účast. Což se také stalo u valné hromady v červnu, proto jsme svolali na 1. srpna náhradní valnou hromadu, kde už na účasti minoritního akcionáře nezáleží. Na této valné hromadě už pana Grosse zastupovala právní kancelář," řekl Bernátek. Grosss má přirozeně nárok na podíl z případných dividend ze zisku společnosti.

Jak Grossovi podnikali
Expremiérova manželka Šárka Grossová, která v roce 2000 začala podnikat na živnostenský list, brzy po pádu politické kariéry svého muže Stanislava ukončila podnikání s Libuší Barkovou. Obě ženy za více než 6 miliónů korun prodaly dům na pražském Proseku, který původně chtěly rekonstruovat.Původně se Grossová chtěla věnovat maloobchodu, později svůj obor podnikání rozšířila na agenturní činnost. Grossová se vrátila k práci distributorky převážně kosmetické firmy Amway. Posléze se stala kosmetičkou v salónu v pražských Letňanech. Patří jí i obchod s plavkami poblíž centra Prahy. Zřídila nadační fond Diamant dětem a podle výpisu z obchodního rejstříku je předsedkyní správní rady.Už v roce 2001 Grossovi koupili asi za 400 tisíc korun hektarový pozemek - zemědělskou půdu - nedaleko Petříkova u Velkých Popovic, přičemž Gross ve Sněmovně přiznal, že to bylo ze spekulativních důvodů. A vyplatilo se, letos v létě se ukázalo, že Grossovi pozemek prodali za tři milióny korun pražské firmě Vilmot.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám